Ljubitelji umetnosti in ljubitelji skrivnostnosti, radujte se! Danes predstavljamo znana umetniška dela, ki so polna skritih pomenov, nerešljivih ugank in skritih slik.

Znana umetniška dela so veliko več kot le lepe slike. Michelangelo, da Vinci in van Gogh so mojstrsko vihteli čopiče, prav tako pa so bili mojstri alegorij in simbolizma. Njihove mojstrovine, ki visijo po različnih muzejih na svetu, proučujejo že leta in leta. Veliko slik ima namreč skrit pomen, nerešljive uganke in celo skrite slike. Kaj torej skrivajo najbolj znana umetniška dela? Kakšne so skrivnosti najbolj znanih umetniških del?

PREBERITE ŠE: Neverjetne fotografije plesalcev v gibanju

Michelangelo, Sikstinska kapela, Stvarjenje Adama

Michelangelo, Sikstinska kapela, Stvarjenje Adama

Michelangelo, Sikstinska kapela, Stvarjenje Adama

Ena od najbolj slovitih fresk v Sikstinski kapeli je nedvomno Stvarjenje Adama. Brezbrižen Adam leži na zemlji in ponuja povešeno roko Bogu, obdanemu z angeli in rdečim ogrinjalom, ki tvorijo prav posebno znano obliko: anatomsko pravilno obliko človeških možganov, skupaj z malimi možgani in vertebralno arterijo. Ena od možnih razlag pravi, da Bog poskuša prenesti božansko znanje na človeka, nekateri pa so mnenja, da gre za avtorjev prikrit napad na Cerkev, ki zavrača znanost.

Domenico Ghirlandaio, Marija in sveti Giovannino

Domenico Ghirlandaio, Marija in sveti Giovannino

Domenico Ghirlandaio, Marija in sveti Giovannino

Italijanski renesančni slikar Domenico Ghirlandaio je mojstrovino naslikal v 15. stoletju. Na sliki je Marija, ki moli nad Jezusom. Na njeni desni strani je neznani leteči predmet in moški, ki v predmet upira oči. Da torej obstaja življenje tudi na drugih planetih, so verjeli tudi v 15. stoletju.

Leonardo da Vinci, Zadnja večerja

Leonardo da Vinci, Zadnja večerja

Leonardo da Vinci, Zadnja večerja

Podrobnosti da Vincijeve Zadnje večerje, ki prikazuje Jezusov zadnji obrok z njegovimi 12 učenci, so proučevali stoletja. Ena od mnogih teorij se osredotoča na sončno uro, ki jo lahko vidimo nad glavo Jezusa in naj bi napovedovala svetovne poplave leta 4006, ki bi pomenile konec sveta. Druga teorija je bolj prepričljiva: leta 2007 je italijanski glasbenik Giovanni Maria Pala odkril, da položaj hlebcev kruha in rok apostolov z desne proti levi tvori 40-sekundno glasbeno kompozicijo rekviem. Glede na to, da je bil da Vinci tudi sam glasbenik in izumitelj, je zelo verjetno, da je to storil namenoma.

Vincent Van Gogh, Kavarniška terasa ponoči

Vincent Van Gogh, Kavarniška terasa ponoči

Vincent Van Gogh, Kavarniška terasa ponoči

Obstaja teorija, da  naj bi bila slika Kavarniška terasa ponoči sklicevanje na zadnjo večerjo. V njen je namreč moč prepoznati 12 oseb, ki sedijo v pariški kavarni in obkrožajo osrednji lik z dolgimi lasmi, za katerim je križ. Prav tako je na sliki temačna figura, ki zapušča prizorišče – to bi naj bil Juda.

Jan van Eyck, Portret zakoncev Arnolfini

Jan van Eyck, Portret Giovannija Arnolfinija in njegove žene

Jan van Eyck, Portret zakoncev  Arnolfini 

Jan van Eyck je leta 1434 naslikal portret Giovannija Arnolfinija in njegove žene, ki danes visi v Narodni galeriji v Londonu. Lepa upodobitev moža in žene pokaže Eyckovo očaranost nad učinki svetlobe, kar je videti v zapletenih gubah njene nagubane obleke, lestencih nad njunima glavama in okroglem zrcalu, ki visi na nasprotni steni in gledalcu ponudi ozadje slike. V zrcalu namreč vidimo par in skoraj verjetno umetnika samega, ki z dvignjeno roko pozdravlja občinstvo.

Boticcelli, Pomlad

Boticcelli, Pomlad

Boticcelli, Pomlad

Podolgovata slika, ki danes visi v galeriji Uffizi v Firencah, spominja na flamsko tapiserijo in je ena izmed najbolj znanih slik zahodne umetnosti. Gledalci lahko opazijo različna mitološka bitja, vključno z Venero, Merkurjem in tremi gracijami, kot tudi izjemno, lahko bi rekli obsesivno pozornost do podrobnosti v vrtu zadaj. V resnici slika prikazuje najmanj 500 vrst rastlin (med njimi je 190 ločenih vrst cvetja), ki jih je botanikom uspelo prepoznati.

Leonardo da Vinci, Mona Liza

Leonardo da Vinci, Mona Liza

Leonardo da Vinci, Mona Liza

Nasmejana Mona Liza je najbolj znana slika na svetu, morda tudi zato, ker nihče ne ve, kdo je pravzaprav ženska na sliki in kaj pomeni njen izraz na obrazu. Kdo je bila? Kaj je pomenila da Vinciju? Se res smeji? Skrita sporočila in namige so našli tudi v začetnicah Leonarda da Vincija LV, ki se skrivajo v njenem desnem očesu, in številu 72, ki je zapisano na mostu. Teoretiki ocenjujejo, da je bila ženska v času poziranja noseča, saj z rokami pokriva trebuh in ima tančico okoli ramen, ki so jo takrat pogosto nosile Italijanke v času pričakovanja. Nedavno je francoski znanstvenik Pascal Cotte odkril še eno sliko, ki se skriva pod površino. Najverjetneje gre za starejšo različico in realni portret Lise del Giocondo.

Pablo Picasso, Stari kitarist

Pablo Picasso, Stari kitarist

Pablo Picasso, Stari kitarist

Picasso je bil v svojem modrem obdobju (1901–1904) z denarjem na psu, zato je nekatere umetnine ponovno uporabil. Stari kitarist je eno izmed najbolj srhljivih pa tudi slovitih umetniških del Picassa, kjer se dejansko vidi, da je Picasso prebarval prejšnje delo. Če pozorno pogledamo, potem lahko na moškem vratu opazimo obris ženskega obraza in postave.

John Singer Sargent, Madame X

John Singer Sargent, Madame X

John Singer Sargent, Madame X

Virginie Amélie Avegno Gautreau je bila v 19. stoletju znana osebnost in ameriška izseljenka, ki si je v pariški družbi pridobila status zaradi svojega videza (kot tudi zaradi svojih prešuštniških teženj). Slikar John Singer Sargent je leta 1884 naslikal njen portret za pariški Salon, na katerem jo predstavlja v črni obleki z dragulji na naramnicah obleke, medtem ko ji je ena naramnica zdrsnila z desne rame. V Salonu so bili ljudje šokirani, da je dama iz visoke družbe upodobljena na tak način, zato je moral Sargent njeno drsečo naramnico prebarvati in jo naslikati nazaj na ramo.