McLaren je za izdelavo koncepta dirkalnika Formule 1 opustil vsa pravila in predstavil potencialni dirkalnik Formule 1 prihodnosti. In kaj je nastalo, ko so inženirji, ki so sicer z vseh strani bombardirani s tisoč in enimi pravilom in omejitvijo, dobili povsem proste roke? Svojo ''frustracijo'' so stresli v MP4-X koncept, ki obeta bolj razburljive čase v Formuli 1 od današnjih.

Potem ko sta svojo vizijo dirkalnika Formule 1 že predstavila Ferrari in Red Bull, so si duška dali tudi inženirji pri McLaren Hondi (točneje oddelek McLaren Applied Technologies), ki je v svoj izjemen dirkalnik prihodnosti MP4-X vstavil hibridni pogonski sklop od Honde, medtem ko so za dovajanje elektrike v pogon zadolžili sončne celice.

Seveda ne gre za koncept, ki bi ga lahko videli že prihodnje leto, čeprav bi si ob tako mlačni sezoni, ki je bila za ekipo iz Wokinga bolj kot ne za pozabo in svetlobna leta od zlatih časov Alaina Prosta in Ayrtona Senne, to verjetno želeli. A v Formuli 1 se nič ne zgodi čez noč, in če kje, potem tu velja, da je potrpljenje božja mast. In s tovrstnim dirkalnikom z aktivno aerodinamiko, prilagodljivo zunanostjo in senzorji na šasiji, ki v realnem sporočajo kaj se z vozilom dogaja, se za prihodnost ekipe ni bati. Prihodnost bo sicer visoko tehnološka, česar pa se McLaren še kako dobro zaveda.

PREBERITE ŠE: Ferrarijeva vizija prihodnosti dirkalnika formule 1

McLarnova vizija prihodnosti.

McLarnova vizija prihodnosti.

Če je danes Formula 1 dolgočasna, v prihodnosti vsekakor ne bo, McLaren pa si lahko nadeja tudi kaj več od skupno devetega mesta v konstruktorski razvrstitvi, kar mu je ”uspelo” letos. Vsekakor pa že ima v žepu najlepši koncept. Kot je dejal John Aller, ki sedi na čelu McLarnove tehnološke ekipe, je ”MP4-X izdelan tako, da izkorišča alternativne vire energije, oblika šasije se prilagaja različnim aerodinamičnim pogojem, hkrati pa komunicira (z voznikom in mehaniki, op.p.) in javlja napake ali okvare.” Pri nastajanju so inženirji upoštevali vse glavne sestavine Formule 1, to je hitrost, razburljivost in predstavo ter upoštevali bodoče F1 smernice, ki kažejo proti zaprti vozniški kabini in hibridni tehnologiji.

Ogled galerije – McLaren MP4-X