Mercedes-Benz GLS je pravzaprav novi Mercedes-Benz GL, torej nov največji SUV te elitne nemške znamke avtomobilov. A prenova je bila tako konkretna, da si je v slogu pametnih telefonov k imenu dodal še črko S. Zdaj bo največji Mercedesov orjak še lažje konkuriral tekmecem na cesti, na brezpotjih pa je v ostal kar brez nje.

Mercedes-Benz GLS je novi Mercedes GL. Prenova je bila namreč več kot samo kozmetične narave, zato tudi novo poimenovanje. Pa če začnemo pri videzu. Nova je maska (bolj zaobljen nos), ki še bolj izrazito poudari trikrako zvezdo, nov je odbijač, novi in še naprednejši so žarometi, nova je grafika zadnjih luči, nove so karoserijske barve, nova so platišča iz peresne litine in nova je zadnjica tega sedemsedežnega SUV-a, katerega nadgradnja je šla v slogu manjšega modela Mercedes GLE (bivši ML).

A glavnina sprememb se vendarle ni zgodila zunaj, ampak znotraj. Nov je trikraki volan, nove so reže za zrak, nova je osvetljava, novo je oblazinjenje in nova je pozicija infotainment zaslona (občutljiv na dotik z dostopom do spleta), ki se je rešil spon in preselil na vrh sredinske konzole.

 Mercedes-Benz GLS nudi izjemno stopnjo udobja na vseh terenih.

Mercedes-Benz GLS nudi izjemno stopnjo udobja na vseh terenih.

Za vse, ki jim ”osnovna” ponudba opreme ni dovolj, bodo imeli na voljo paket ”exclusive”, ki bi moral zadovoljiti tudi največje petičneže. V svojem razredu, kjer mu družbo delajo imena kot sta Volvo XC90 in Audi Q7, je najprostornejši, s prenovo pa je bil deležen tudi najnovejše generacije aktivnih pomagal.

PREBERITE ŠE: Brabus serviral brutalni tuning Mercedes-AMG GLE 63 S Coupé

Mercedes-Benz je nekaj mišic in testosterona dodal tudi paleti motorjev serije GLS. Tu je (zaenkrat) osamljena dizelska opcija V6 znana pod imenom 350d 4Matic s 190 kW in 258 KM, bencinske različice pa so GLS 400 4Matic (333 KM), GLS 500 4Matic (V8 Biturbo, 335 kW, 456 KM) in brutalni Mercedes-AMG GLS 63 (430 kW, 585 KM). Slednji je opasan s 7-stopenjskim menjalnikom Speedshift 7G-tronic, ostali pa imajo vgrajen 9-stopenjski menjalnik 9G-tronic razvit pri Diemlerju.

 Mercedes-Benz GLS = novi Mercedes GL

Mercedes-Benz GLS = novi Mercedes GL

Skupaj s terenskim paketom (nudi šest različnih programov vožnje) prihajata še reduktor in sredinska zapora diferenciale, ne velja pa pozabiti niti na zračno vzmetenje s katerim se lahko Mercedes-Benz GLS dvigne do 30,6 centimetrov nad tlemi in mu tako nobena voda (ki ni globlja od 60 centimetrov) ni prevelik zalogaj. Mercedes-Benz GLS pride v prodajo marca 2016, zanj pa boste morali odšteti nekje med 74.800 in 135 tisoč evri.

Ogled galerije – Mercedes-Benz – GLS
Mercedes-Benz GLS - Največji med velikimi
Vsekakor boste v njegov velik prtljažnik pospravili prav vse Če želite imeti največjega - potem je GLS prava izbira
Ne-uporabnost v mestuZaradi teže - tudi pričakovana večja poraba
7.9Ocena
Dizajn zunanjosti8
Design notranjosti8.5
Uporabnost8
Hedonistični faktor 8.1
Razmerje - cena/uporabnost7.5
Legendarnost7
Ocena bralcev 5 X Glas
8.6