Malo denarja, malo muzike. Iz najslabšega vina ne boste mogli narediti dobrega kuhanega vina, ki je nastalo, ko se je navadno vino začelo kvariti in so ga z dodajanjem medu in začimb spet naredili pitnega. Zato je pomembno, kaj zlijete v lonec skupaj klinčki in preostalimi sestavinami. Kljub temu za pripravo najboljšega kuhančka ni treba kupiti najdražje steklenice vina, saj pogrevanje, sladkanje in drugi dodatki spremenijo njegov okus in aromo. Smiselno je torej ubrati srednjo pot. Izbira med belim in rdečim vinom je stvar okusa in tradicije.
PREBERITE ŠE: Kako pripravim najboljši kostanj?
Poleg izbire vina na kakovost kuhanega vina pomembno vpliva postopek priprave domačega kuhančka. V nadaljevanju vam predstavljamo preprost recept za kuhano vino in navajamo, kako iz kuhanega vina doma narediti najboljše kuhano vino.
Sestavine za pripravo kuhanega vina:
- 1 l belega ali rdečega vina
- 3 dcl vode
- 10 žlic sladkorja
- rezine limone (po okusu)
- cimet (po okusu)
- klinčki (15+)
Priprava kuhanega vina – recept
Naštete sestavine za kuhano vino damo v lonec in kuhamo skoraj do vretja. Preden vino zavre, ga odstavimo in natočimo v kozarčke. In to je vsa umetnost! Pa na zdravje! Če želite okus kuhanega vina dodatno oplemenititi, je postopek priprave enak, a osnovnim sestavinam za različne učinke dodate dodatne sestavine. Katere, izveste v nadaljevanju.
1. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- lovorov list
- ingver
- brinove jagode
Za še boljše kuhano vino h klasičnim začimbam prištejte lovorov list, ingver in brinove jagode. Koliko česa? Po okusu.
2. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- (beli) rum
Kuhano vino postane bolj aromatično tudi, če mu dodate (beli) rum.
3. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- pomaranča
- mandarina
- vaniljev sladkor
Kuhano vino lahko oplemenitite tudi tako, da osnovnim sestavinam dodate polovico pomaranče oziroma mandarine in vrečko vaniljevega sladkorja.
4. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- olupljena limona
Če želite, da kuhano vino manj greni, limono rešite olupkov in uporabite zgolj njeno meso.
5. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- nekaj dodatnih žlic sladkorja
Najbolj prefinjen način žlahtnjenja okusa kuhanega vina je, če v posodi karamelizirate nekaj žlic sladkorja, ga zalijete z mrzlo vodo, dolijete vino, primešate klinčke, limonine rezine in cimet ter kuhano vino pripravite po enakem postopku kot osnovno različico.
6. Brezalkoholno kuhano vino (za otroke):
- 4 vrečke sadnega čaja
- 1 l vode
- cimet
- en klinček
- 8 žlic medu
- pomaranča
- jabolko
- limona
V lonec zlijemo vodo, ki ji dodamo cimet in klinčke. Segrevamo, dokler ne zavre. Ugasnemo ogenj/indukcijsko ploščo in v vodo vržemo čajne vrečke, narezana jabolka in pomaranče. Po desetih minutah vrečke odstranimo in še enkrat segrejemo, a tokrat ne povsem do vretja. V napitek zlijemo limonin sok in precedimo, na koncu pa dodamo med.
You must be logged in to post a comment.