Samovozeči avtomobili postajajo resničnost (dokaz je Volvo) in nismo več daleč od časov, ko bo vozniški izpit postal muzejski kos papirja. Samovozeči avtomobili se namreč počasi a vztrajno prebijajo v ospredje, zato ni več vprašanje ali se bomo v prihodnosti vozili z njimi ali ne, ampak kaj bomo potniki počeli med vožnjo v samovozečih avtomobilih. Fantastičen vpogled v to nam je ponudil Volvo s svojimi izjemnim konceptom notranjosti imenovanim koncept 26.

Samovozeči avtomobili postajajo vse večji mojstri svojega posla in časi, ko se nam med vožnjo ne bo več treba posvečati vožnji, niso več daleč. Kam torej z odvečnim časom? Avtomobili bodo namreč postali prostor, kjer bomo lahko počeli marsikaj. Švedski Volvo nam je s konceptom 26 ponudil svojo vizijo, ki obljublja, da bomo dnevno pridobili 26 minut prostega časa. Nekaj podobnega si je zamislil že Marcedes-Benz pa tudi Nissan, ki vozilo prihodnosti prav tako viki kot bivalni oz. družabni prostor.

   V Volvu se nam bo v prihodnosti še bolje godilo.

V Volvu se nam bo v prihodnosti še bolje godilo.

Volvo 26 concept sicer ni kot kak diktator povsem prevzel vajeti vožnje v svoje roke, saj dopušča možnost ”ročnega” upravljanja z avtomobilom (”drive”). Sicer pa sta tu še način ”create”, ki notranjost preobrazi v pisarniško okolje in način ”uživaj”, pri katerem se sedeži spustijo nazaj za maksimalen užitek. Na sovoznikovi strani si je mesto izboril 25-palčni zaslon, na sredinski konzoli tablica, tu pa je še preklopna mizica in popolnoma prilagodljiv voznikov sedež.

PREBERITE ŠE: Volvo Child Seat Concept XC90 z otroškim sedežem vseh otroških sedežev

Kateri srečnež od Volvovih modelov se bo prvi ponašal s tovrstno notranjostjo Volvo še ni izdal, je pa dejal, da je narejena na osnovi modularne platforme SPA, ki jo najdemo pri modelih XC90 in bodočih modelih S90 in V90. Po švedskih cestah naj bi se samovozeči SUV-i XC90 sicer peljali že leta 2017.

Galerija slik – Volvo – študija samovozečih avtomobilov