Če sovražite pomivanje posode na roke, domači pa vas kar silijo v to, imamo dobro novico za vas – zaradi tega razloga boste takoj nehali ročno pomivati posodo, pa še prepričali boste vse okoli sebe, da začnejo uporabljati pomivalni stroj.

Pomivalni stroj je kot čarobna kuhinjska naprava, zato ga morate ‘nahraniti’ z umazano posodo. In potem se marsikdo spomni, da stroj pomiva posodo več ur, kar pomeni, da bo račun za elektriko in vodo očitno velik. No, napačno razmišljate ‒ odložite gobo in detergent takoj! Zakaj torej morate takoj nehati ročno pomivati posodo?

Pomivalni stroj naj bi bil varčnejši kot pipa.

Pomivalni stroj je varčnejši kot pipa.

Pomivalni stroj je varčnejši kot pipa.

Izkazalo se je, da naj bi bila uporaba pomivalnega stroja tisočkrat boljša od pomivanja posode ročno. V skladu z Ameriško agencijo za varstvo okolja boste porabili 8,3 litra vode na minuto, če boste pomivali posodo na roke. Pomivalni stroj povprečne kakovosti pa naj bi porabil le 100 litrov v enem ciklu.

Nekateri ekonomični pomivalni stroji porabijo veliko manj vode. Novejši stroji imajo vgrajene tudi senzorje, ki zaznavajo, kolikšna količina umazanije je na posodi in skladno s tem uporabljajo le toliko vode, kolikor je potrebno.

Pomivalni stroj naj bi razkužil posodo.

Pomivalni stroj razkuži posodo.

Pomivalni stroj razkuži posodo.

Ne gre zgolj za varčevanje z vodo ali elektriko, temveč tudi, kako je posoda pomita. Pomivalni stroj segreje vodo, da ta doseže zelo visoko temperaturo, ki ubije bakterije, nato pa še sam posuši posodo, da se na njej ne nabirajo bakterije. Tudi ko nosite rokavice med ročnim pomivanjem posode, jo ne morete pomivati pri tako visokih temperaturah.

Obstaja tudi posoda, ki jo morate pomiti na roke.

Obstaja tudi posoda, ki jo morate pomiti na roke.

Tudi če vedno uporabljate pomivalni stroj, se v kuhinji še vedno najde kakšna posoda, ki jo morate ročno oprati, a zaradi tega ne bo prišlo do večje škode (nadzorujte porabo vode, nadenite si rokavice, da lahko pomivate posodo pri visokih temperaturah in jo takoj po pomivanju obrišite z bombažno krpo). Sicer pa raje ‘nahranite’ svoj stroj, da bo poln, ker večina pomivalnih strojev porablja enako količino vode ne glede na število posode v njem. Tako boste prihranili več!