Božični sadni kruh je bil nekoč v prazničnem času glavna sladica. Kar dve tretjini tega prazničnega priboljška sestavlja sadje, zato je pregreha malce manjša. Ponudite ga lahko s skodelico čaja ali ob kuhanem vinu.

Noben božič ne sme miniti brez piškotov in sadnega kruha. Božični sadni kruh je od nekdaj simbol prazničnega časa in brez njega ni božične mize.

PREBERITE ŠE: Fourneau Bread Oven – prenosna krušna peč za peko kruha in pice v pečici

 Recept - božični sadni kruh

Znova bo dišalo po sadnem kruhu (Foto: Shutterstock)

V nadaljevanju vam serviramo preprost recept za božični sadni kruh, ki se ga lahko brez zadržkov lotite tudi vsi nevešči peke kruha. Poskrbite, da bodo letos prazniki še bolj dišali!

Recept – božični sadni kruh na preprost način:

Sestavine za božični sadni kruh na preprost način:

  • 4 jajca
  • 280 g moke
  • 250 g sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 2,5 dl mleka
  • 50 g kakava (ali čokolade v prahu)
  • cimet
  • nastrgano lupino limone
  • 100 g rozin
  • 100 g suhih sliv
  • 100 g suhih fig
  • 100 g dag suhih marelic
  • 100 g dateljnov
  • 100 g kandiranega sadja (po želji)
  • 100 g jedilne čokolade
  • 50 g lešnikov
  • 50 g mandljev
  • 50 g orehov

Postopek priprave božičnega sadnega kruha:
Oreščke in sadje zdrobimo oz. narežemo ter potresemo z nekaj malega moke, da se en sprijemajo. Penasto umešamo jajce in sladkor ter dodamo kakav, lupino limone, cimet, mleko in za konec moko in pecilni prašek. Vmešamo še sadje in oreščke. Dobro pregnetemo. Preden v pekač zlijemo maso, ga premažemo z maslom in potresemo z moko. Pečemo okoli ene uri pri 200 stopinjah Celzija. Pa dober tek!