Če ste že bili žrtev narcisa, vam je potem jasno, kako uničujoče je lahko razmerje s takšno osebo. Z njo naj bi šli skozi 3 faze vedenja, ki jih imajo čisto vsi narcisi ‒ sprva vas bodo idealizirali, ko boste čustveno in duševno uničeni, pa vas bodo zavrgli.

Ko spoznavamo nove osebe, se včasih stvari odvijajo drugače, kot smo pričakovali. Morda ste že spoznali osebo, ki je narcis in vam je že po petih minutah pogovora rekla, da je zaljubljena v vas– želel/-a je ustvariti občutek, da ste vi tisto, na kar je čakal/-a celo življenje, a vas je le spravil/-a v neprijeten položaj, zaradi katerega ste podlegli pritisku in stopili z njim/njo v razmerje.

Te tri faze vedenja imajo vsi narcisi. Ste bili njihova žrtev?

1. Faza idealiziranja

Odnos z narcisom naj bi se zelo hitro odvijal. Že po prvih tednih zveze boste slišali: “Ti si moja sorodna duša”, “Nikoli nisem srečal/-a osebe, kot si ti”, “Usoda je kriva, da sva se srečala”, “Jaz sem edina oseba, ki je tvoj pravi prijatelj”, “Večno bova skupaj”, “Popolen/-na si”.

1 faza: idealiziranje

2. Faza devalviranja

Ko narcis ‘ujame’ svojo žrtev, naj bi začel kazati svoj pravi obraz. Vse stvari, ki jih je imel/-a pri tebi rad/-a, postanejo moteče. Začne vas kritizirati, zato da izgubite samozavest. Narcis naj bi ustvaril iluzijo, da je v razmerju vredno ostati, in vas bo prepričeval/a, da ste vsega krivi vi. Vedno bolj pogosto naj bi slišali: “Ti si nor/-a”, “Preveč si občutljiv/-a”, “Kaj je narobe s teboj?”, “Moji prijatelji te ne marajo, jaz se pa vedno postavim zate”, “Jaz sem ti bolj pomemben-/na od prijateljev, kajne?”, “S solzami ne boš ničesar dosegel/-la”.

Ko ga boste povprašali po tem, zakaj se do vas tako vede, naj bi vam začel govoriti: “Takšen/-na sem, ker so se starši do mene vedli slabo”, “Bivši/-a me je prevaral/-la, zato se vedem tako”, “Vsi me zapuščajo – potrebujem pomoč”, “Strah me je, da te bom izgubil/-a”, “Se spomniš, kako dobro sva se imela na začetku razmerja?”, “Nehaj biti sebičen/-na”.

Poskušal bo devalvirati vse, kar ima žrtev rada – od družine, prijateljev, dela, hobijev. Želel vas bo užaliti: “Ne maram tvojih prijateljev”, “To ti je všeč? Grozno, ne vem, kako lahko v tem uživaš”, “Tvoja družina me ne mara, zato ne želim, da se z njimi videvaš tako pogosto”, “Če boš šel/-la s prijatelji, bom jezen/-na”.

Da bi se zabaval, bo v vseh situacijah pokazal svojo superiornost. Uporabljal naj bi besede: “To sem rekel/-la zato, ker sem imel/-a že nekaj zvez”, “Tega ne smeš nositi, ker sem jaz tako rekel/-la”, “Obleka, ki jo nosiš, ni ustrezna.”, “Veš, da sem bolj pameten/-na od tebe”

3. Faza zavračanja

Ko narcis popolnoma uniči žrtev, naj bi se je želel rešiti. V tej fazi bodo žalitve dosegle novo stopnjo. Na različne načine bo želel ponižati žrtev, da bi si zagotovil zmagoSlišali boste: “Vsi te sovražijo”, “Ti si slaba oseba”, Nihče te nikoli ne bo imel rad”, “Sem najboljše, kar si imel/-a”, “Sam/-a boš do konca življenja”, “Vsega si ti kriv/-a”.

Vse huje bo

Edini način, da pobegnete od žalitev in groženj, s katerimi se vsakodnevno soočate, je, da se poskušate rešiti iz narcisovih krempljev, sicer boste pod stalnim pritiskom in stresom.