Številne družbene silnice so vplivale na to, da so se spremenila pravila zmenkovanja. Aplikacije za zmenke pa nam dajo občutek, da je v ljubezni vse tako preprosto. Kaj menite vi? Se tudi vi poslužujete teh 5+ novih pravil, kako zmenkovati?

Medosebni prostor in socialna realnost ni nekaj, kar bi obstajalo izven nas. Obe sferi sta močno pod našim vplivom – kako se bomo vedli, v kaj bomo verjeli, kakšne bodo naše reakcije in podobno, bo vplivalo na oblikovanje norm in pravil, ki bodo v prihodnosti služili kot novi mejniki (ali pa odpustni listki, odvisno od perspektive).

Kako se vedemo na zmenkih, kakšno tehnologijo uporabljamo pri vzpostavljanju romantičnih odnosov, kaj smatramo za normalno in kaj za sprejemljivo, vpliva na pravila zmenkovanja. In vsi se lahko strinjamo, da se ta v zadnjih letih eksponentno hitro spreminjajo. In to je 5+ novih pravil, kako zmenkovati v sodobnosti.

Podlegamo ideji neskončnih izbir.

Še nedolgo nazaj so naš stari starši preprosto izbrali najlešega fanta ali pa najbolj zalo deklico v vasi, se poročili in živeli relativno srečno, spokojno zakonsko življenje. Občutek neskončne izbire pa se je iz živilskih, kozmetičnih in oblačilskih trgovin prestavil tudi v romantično območje. Zmenki so postali v precejšnji meri lov za ultimatnim in najboljšim zakladom. Na žalost popoln moški in popolna ženska obstajata le v naši domišljiji.

Dopisovanje je prevladalo nad telefonskimi klici.

Včasih je bila tista resnično romantična gesta na daljavo telefonski klic za lahkonoč. Danes so slednji vse bolj redki, nadomeščajo pa jih tekstovna in glasovna sporočila ter seveda raznorazne slike, videi in podobno.

Pravilo nesorazmernega plačila večerje ostaja enako.

Kljub očitnim spremembam v zmenkovanju se pravilo plačevanaj ni preveč spremenilo. Veliko žensk in moških še vedno meni, da se spodobi, da moški prispeva nekoliko več denarja pri plačilu računa za večerjo/pijačo. Navsedanje v povprečju moški za isto delo zaslužijo več kot ženske. Seveda pa obstaja cel kup skupin ljudi, ki do tega čutijo drugače.

Tudi ženske lahko naredijo prvi korak.

Dnevi, ko so se moški morali predstavljati kot stoični in neskončno pogumni junaki, ki brez strahu na vse pretege skačejo za dekletom, zavrnitev pa prenašajo kot najlažje breme na tem planetu, se končujejo. In nič drugače ni niti z dnevi, ko so se dekleta morala pretvarjati, da so nedostopna in jih premakne le redko kdo. Dandanes je dovoljeno tudi to, da ženske pokličejo po prvem zmenku ali pa so celo one tiste, ki moškega povabijo ven.

Pravilo »treh dni« je mrtvo.

Pravilo »treh dni« je nenapisano pravilo, ki je v preteklosti marsikomu povzročilo kar nekaj neprespanih noči. Pomenilo naj bi, da moški čaka tri dni, preden po prvem zmenku zopet vzpostavi kontakt z žensko. Danes poteka komunikacija hitreje in jasneje – igranje igric se je preselilo v spalnico.

Kemijo je dovoljeno testirati takoj.

Tudi po seksualni revoluciji je nad ženskami ostalo tiho pravilo, da morajo s seksom počakati vsaj nekaj zmenkov (za moške ni sankcije, če takoj skočijo v posteljo, vendar pa jim to mora uspeti). Danes se počasi spreminja miselnost in vse več mladih ekspreimentira s svojo spolnostjo.

Spontana povabila na zmenke.

Danes ni nujno, da so zmenki nekaj vnaprej načrtovanega. Velikokrat gre za spontano povabilo, brez velikih pričakovanj in planiranj.

Enkrat povezana, vedno povezana.

Čeprav so to verjetno obešali na manjši zvon, so zagotovo tudi v preteklosti poznali afere za eno noč. Danes je razlika v tem, da se v veliki meri ta poznanstva povlečejo v našo prihodnost – pri vsej poplavi družbenih omrežij je smešno enostavno poiskati ljubimca/ljubimko in ohraniti kontakt.