Izbrali smo nekaj ur, za katere smo prepričani, da vas bodo navdušile.

Kronometer ali po domače ‘štoparica’ ni zgolj luksuzna ura, saj nima le funkcije kazanja časa. Premore namreč še mehanizem za bolj natančno merjenje časa oziroma ‘štopaje’. Za to potrebujemo gumb za start in stop in dodaten kazalec. Mnoge izmed ur premorejo še dodatno številčnico, s katero lahko s pomočjo matematike izračunamo prevoženo razdaljo ali povprečno hitrost.

Zgodba o kronometru se je začela s francoskim kraljem Ludvikom XVIII. Izredno rad je spremljal konjske dirke, ob tem pa si je želel, da bi lahko meril čas, ki ga potrebuje konj, da naredi en krog. Potemtakem je povsem logično, da je kronometer našel svojo pot v svet motošporta. Že vse od iznajdbe prvih štoparic se svet ur in avtomobilizma konstantno prepletata in ogledali si bomo nekaj primerkov, ki izkazujejo spoštovanje med avtomobilskimi in urarskimi mojstri obrti.

1. Ducati Corse Evolution Chronograph

Ducati Corse Evolution Chronograph

Če smo popolnoma natančni, ura Ducati Corse Evolution Chronograph ni navdihnila avtomobilska industrija, a jo je vseeno ustvarilo podjetje, okoli katerega diši po bencinskih hlapih in ima bogato tekmovalno zgodovino. Pri Ducatiju pravijo, da je njihova Corse kvarčna ura namenjena vsem dirkačem, ki želijo napredovati in izboljšati svoj čas na progi. Kombinacija črne in rdeče barve vzbuja vtis klasičnega dirkalnega sveta in tradicije podjetja Ducati.

2. Seiko X Giugiaro Design SCEDO57

Seiko X Giugiaro Design SCEDO57

Tako kot Ducatijeva ura je tudi Seiko X Giugiaro Design SCEDO57 namenjena motoristom. Narejena je bila posebej zanje, ker ima ura 5-stopinjski zamik proti motoristu in 15-stopinjski zamik številčnice. S tem je motoristom omogočeno, da jim ni treba obračati zapestja ali izpustiti krmila, da bi lahko videli, koliko je ura.

3. Ford GT Endurance Chronograph

Ford GT Endurance Chronograph

Ford GT je bil odgovor na superšportne avtomobile, ki so prihajali iz tovarn, kot sta Ferrari in Lamborghini. Ford ima bogato dirkalno zgodovino z vrhuncem v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so s prestola vztrajnostne dirke 24 ur Le Mansa izrinili Ferrari. Ford GT Endurance Chronograph je posvečen prvemu Fordu GT, ki je leta 1966 zmagal v Le Mansu in ga je vozil Bruce McLaren. Obarvan je bil v belo-črno kombinacijo, ki jo med drugim lahko vidimo tudi na Fordu GT Heritage iz leta 2016.

4. Tag Heuer Formula 1 Gulf Edition

Tag Heuer Formula 1 Gulf Edition

5. REC-901 Porsche Watch

REC-901 Porsche Watch

Ura REC-90 Porsche je edina na seznamu, ki je dejansko narejena iz kosa avtomobila. Ura 901 je bila narejena iz razbitine Porscheja 911, ki je ponovno dobil svoj smisel. Vsaka ura iz serije 901 je unikat, številka 901 pa se nanaša na prvega Porscheja 911, ki je bil narejen leta 1964. Uro poganja Miyota 9100 avtomatski mehanizem. Poleg ure dobite še razlago, s katero lahko spoznate zgodovino ure in avtomobila, iz katerega je narejena.

6. Tonino Lamborghini Centenary Engine

Tonino Lamborghini Centenary Engine

Ura Tonino Lamorghini Centenary Engine je bila narejena v počastitev stotega rojstnega dne očeta Tonina Lamborghinija Ferrucia Lamborghinija, ki je leta 1916 ustanovil podjetje Lamborghini. Steklo z membrano iz karbonskih vlaken prekriva mehanizem, ki poganja uro. Črn usnjen pašček iz kakovostnega usnja ponazarja Lamborghinijevo prestižno preteklost.

7. Porsche Design 1919 Datetimer 70Y Limited Edition

Porsche Design 1919 Datetimer 70Y Limited Edition

Porsche je pred kratkim praznoval 70. obletnico obstoja. Ob tem jubileju so izdali posebno knjigo, imeli nepozabno parado in predstavili uro, ki je pika na i praznovanju. Tanka, črna ura Porsche Design 1919 Datetimer 70Y Limited Edition ima ohišje iz titana in je prebarvana s titanovim karbidom. V njej najdemo številko 1948, ki predstavlja Porschejevo letnico rojstva. Prednja stran ima silhueto Porscheja 356.

8. Baume and Mercier Clifton Club Bert Munro Tribute

Baume and Mercier Clifton Club Bert Munro Tribute

9. Breitling Bentley Continental GT

Breitling Bentley Continental GT

Breitling je brez dvoma ena izmed najbolj luksuznih znamk med ročnimi urami. A malo je takih, ki vedo, da že vrsto let sodeluje s prav tako luksuznim izdelovalcem avtomobilom podjetjem Bentley. Partnerstvo je botrovalo že kar nekaj izredno kakovostnim uram, med njimi pa se nam je v spomin najbolj vtisnila tista iz leta 2002, ki je obeležila prihod Bentleyjevega najhitrejšega avtomobila vseh časov Bentleyja Continental GT. Med urami iz te serije je bila najbolj elegantna tista z imenom Dark Sapphire Continental GT s safirnim kristalom, ki se je še kako podal roki lastnika prestižnega jeklenega konjička.

10. Nomos Glashütte Autobahn

Nomos Glashütte Autobahn

Ura Nomos Glashütte je dizajnira v stilu nemškega Bauhausa. Oblikovalsko gibanje iz obdobja Weimarske republike ima brezčasen dizajn, ki je enak tistemu izpred stoletja. Autobahn Neomatik Datum je športni kronometer, ki je dobil ime po znameniti nemški avtocesti. Nemške avtoceste so znane po tem, da nimajo omejitve hitrosti in tako je tudi ura oblikovana v dinamičnem smislu, ki ponazarja hitro premikanje.

11. Omega Speedmaster Racing Master Chronograph

Omega Speedmaster Racing Master Chronograph

Omega se lahko pohvali z bogato zgodovino, ki se zelo prepleta s svetom tekmovalnega športa. Omega Speedmaster je serija kronometrov, ki je med nami že od leta 1957. Njihova najbolj znana ura je bila na roki Buzza Aldrina, ko je leta 1968 hodil po Luni. Kronometer z avtomatskim mehanizmom ima za 60 ur energijske rezerve in je kot nalašč za voznike, ki sodelujejo na vztrajnostnih tekmovanjih.

12. ICON 4X4 Duesey

ICON 4X4 Duesey

Podjetje ICON 4X4 se ukvarja z restavriranjem klasičnih terencev. Odpisane terence popolnoma prenovijo in jih ponovno obudijo k življenju. Ustanovitelj Jonathan Ward motivira strast do klasičnih avtomobilov, kar se pozna pri ICON 4X4 Duesey uri. Kronometer je oblikovan po armaturni plošči Duesenberga SJ. Ima peskano ohišje narejeno iz titana druge kategorije, je odporna na vodo do 50 metrov. Krog, ki drži uro na mestu, je narejen iz titana pete kategorije, kar zagotavlja, da se bo ura z lahkoto zoperstavila zobu časa.

13. Rolex Cosmograph Daytona

Rolex Cosmograph Daytona

Rolex Cosmograph Daytona je bil predstavljen leta 1963. Narejen je bil na željo dirkačev, ki so želeli spremljati čas posameznega kroga in meriti povprečno hitrost v kilometrih ali miljah. Da je Daytona resnično mojstrski izdelek dokazujejo 18-karatno zlato, srebro, baker, platina in paladij, iz katerega je narejena. Avtomatski mehanizem 4130 je preprost in zagotavlja, da bo ura Cosmograph Daytona vedno kazala točen čas.

14. Hublot LaFerrari Aperta

Hublot LaFerrari Aperta

LaFerrari oziroma Ferrari LaFerrari ali Ferrari F70 je hibridni športni avtomobil, ki se v različici ‘zgoraj brez’ imenuje Aperta. Hublot LaFerrari Aperta je bila narejena v zgolj 210 primerkih. Primerljivo superavtomobilu so naredili tudi super MP-05 uro in ji dali ceno 300.000 ameriških dolarjev. Ura iz safirnega kristala ima obliko LaFerrarija. Ura je izredno kompleksna, sestavlja jo kar 637 sestavnih delov in je med drugim tudi najbolj zahtevna ura, ki so jo kadarkoli naredili pri Hublotu.

15. Tourbillon McLaren F1 RM 50-03

Tourbillon McLaren F1 RM 50-03

Najdražja ura na seznamu z imenom Tourbillon McLaren F1 50-03 je znana tudi pod imenom Split Second Chronograph Ultralight- McLaren F1. Oblikovana je bila v sodelovanju med moštvom Formule 1 McLaren in izdelovalcem ur Richard Mille. Rezultat medsebojnega dela je najlažji tourbillon kronometer, ki tehta zgolj 38 gramov. Izredno lahka kompozicija pooseblja hitrost in dinamiko moštva McLaren. Ohišje RM 50-03 je narejeno iz materiala, ki je 6-krat lažje in 200-krat močnejše od jekla.