Konceptni avtomobili so kot vedno nekaj posebnega in nemalokrat popolnoma "odštekani". Čeprav nenavadni, je v njih veliko tistega, kar bo v prihodnosti krojilo avtomobilski svet. Naj gre za najsodobnejše pogonske sklope, najnovejše asistenčne sisteme ali najbolj želeno tehnologijo, konceptni avtomobili nam že od nekdaj krojijo prihodnost.

Za vas smo izbrali 15 najpomembnejših konceptov v letu 2017. Z njihovo pomočjo si bo lažje predstavljati, kaj nas čaka za volanom v prihodnjih desetletjih.

1. Hum Rider

Hum Rider

Hum Rider

Hum Rider zagotovo spada v kategorijo “odštekanih” avtomobilov. A ko bi se znašli v gneči, bi si ga prav vsak od nas v trenutku zaželel. Neverjetna pogruntavščina Hum Rider je namreč avtomobil, ki se preprosto dvigne nad druge avtomobile in se mirno odpelje dalje. Za Hum Riderja kolon praktično ni več.

2. Lexus LIT IS

Lexus LIT IS

Lexus LIT IS

Lexus LIT IS prekriva kar 41.999 LED-diod, ki se jih da poljubno sprogramirati, da na površini avtomobila prikazujejo skoraj vse, kar si lahko zamislite. Poleg tega je nastopil še v glasbenem spotu in nasploh požel mnogo občudovalnih pogledov s svojo svetlobno predstavo.

3. Volkswagen Sedric

Volkswagen Sedric

Volkswagen Sedric

Volkswagen Sedric je prisrčna “škatlica”, ki se zmore popolnoma avtonomno prevažati po mestu. Lahko bo razvozila otroke v šolo ali vas odpeljala po nakupih in drugih opravkih. Tako stopnjo avtonomne vožnje želijo Nemci doseči do leta 2025. Sedric nima na voljo ne volanskega mehanizma, ne stopalk in nobene druge priprave za vožnjo. Uporabljali ga bodo lahko tudi tisti brez vozniškega dovoljenja, ker bo Sedric sam dovolj varen in preudaren voznik.

4. Toyota FT-4X

Toyota FT-4X

Toyota FT-4X

Toyotin koncept FT-4X dokazuje, kako se v avtomobilu lahko zamoti tudi mlado, tako imenovano  generacijo Y, življenje katere je prežeto s sodobno tehnologijo. Otroci  generacije Y si življenja brez USB-priključka praktično ne predstavljajo, zato jim bo FT-4X še posebno všeč, saj ponuja kopico moderne tehnologije in njene povezljivosti. Na voljo je kopica kamer, baterij in drugih pogruntavščin, naslonjalo za roke pa je mimogrede uporabno tudi kot spalna vreča.

5. Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet je kot gliser, ki je priplul iz obdobja art decoja in dobil kolesa, da se lahko premika tudi na kopnem. A vizualno “star” je le njegov dizajn, vse ostalo je ultramoderno in še kako zapeljivo. Podolgovate linije na avtomobilu so stvar preteklosti, a pod njegovo zunanjo podobo najdemo moč elektrike, ki bo še kako zaznamovala našo prihodnost.

6. BMW serije 8

BMW serije 8

BMW serije 8

BMW serije 8 je kupe, ki nakazuje novo drzno oblikovanje te znamke. Od prejšnje generacije 8 je že skoraj 30 let, pa je še vedno opevana in nikakor pozabljena. Novi BMW serije 8 bo moral tako stopiti v velike čevlje, da bo kos renomeju svojega predhodnika. Oba si delita nekaj oblikovnih prvih, a se pri konceptu vidi, da je drzen, agresiven in si želi biti najboljši med kupeji.

7. Honda Sports EV concept

Honda Sports EV concept

Honda Sports EV concept

Honda Sports EV je simpatičen dvosedežni avtomobil, ki pooseblja japonsko kulturo. Gre namreč za preplet starinskega retro videza z moderno tehnologijo in električnim pogonom. Ima popolnoma futuristično notranjost z velikimi zasloni na dotik. Namesto ogledal ima kamere, ki sliko prenašajo na zaslone v avtomobilu.

8. Honda Urban EV

Honda Urban EV

Honda Urban EV

Še en Hondin koncept, ki svoj navdih črpa v preteklosti, a je z eno nogo že krepko stopil v prihodnje desetletje. Tudi tukaj imajo prednost elektrika, futurizem in kopica zaslonov na dotik. Dizajn je minimalističen, a zaradi tega prav nič dolgočasen. Kaj lahko se zgodi, da bomo v prihodnje na cesti videvali prav takšne Honde.

9. Infiniti prototype 9

Infiniti prototype 9

Infiniti prototype 9

Tudi Infiniti se je zazrl v preteklost in svoj prototip 9 oblikoval po navdihu športnih avtomobilov iz 30. let prejšnjega stoletja. Pod karoserijo ima seveda moderen električni pogon, ki tudi med športnimi avtomobili ne velja za skromnega. Infiniti prototype 9 je v celotni ročno izdelan, a premore kopico moderne tehnologije.

10. Audi Aicon

Audi Aicon

Audi Aicon

Audi Aicon je koncept najvišjega razreda, ki bo naš vsakodnevni prevoz spremenil v pravo doživetje. Popolnoma avtonomni avtomobil nas bo popeljal od točke A do B, skoraj kot bi to storili z letalom, saj nam ne bo treba razmišljati o vožnji, temveč se bomo lahko posvetili delu, počitku ali se ukvarjali s sopotniki.

11. Renault Symbioz

Renault Symbioz

Renault Symbioz

Koncept Renault Symbioz je bil mišljen kot vaš dom, ko niste doma. V avtomobilu so želeli pričarati enako vzdušje, kot ste ga vajeni v zavetju domače dnevne sobe. Tudi Symbioz je popolnoma avtonomen. Prednji sedeži pa se obrnejo v nasprotno smer in tako omogočijo neovirano interakcijo med vsemi štirimi potniki.

12. Mazda Vision Coupe

Mazda Vision Coupe

Mazda Vision Coupe

Mazda Vision Coupe ponazarja japonsko minimalistično estetiko. Če bi tako oblikovan avtomobil resnično videli na cesti, bi se tudi tistim, ki na avtomobile ne dajo veliko, pocedile sline. Oblikovan je na tak način, da deluje, kot da se premika, tudi ko miruje.

13. Volkswagen I.D. BUZZ

 Volkswagen I.D. BUZZ

Volkswagen I.D. BUZZ

Volkswagen I.D. BUZZ tako kot mnogi drugi koncepti jemlje navdih pri svojem predhodniku. Prav tako ga poganja električna energija in prav tako ima vgrajeno kopico varnostnih sistemov in moderne tehnologije. Nakazuje novo smernico oblikovanja manjših kombiniranih vozil pri znamki Volkswagen.

14. MINI electric concept

Mini Electirc

Mini Electirc

MINI electric concept ohranja MINI zunanjo podobo in proporce, vse ostalo pa je popolnoma spremenjeno. Tudi tukaj je glavno vodilo električna energija, ki bo popeljala znamko MINI v novo desetletje. A prihodnost ni samo v elektriki, temveč tudi v novih načinih proizvodnje. Za primer, platišča električnega MINI-ja so izdelane s pomočjo 3D-tiskalnika.

15. Toyota TJ Cruiser

TOYOTA TJ CRUISER CONCEPT

TOYOTA TJ CRUISER CONCEPT

Toyota TJ Cruiser je zanimiv koncept, ki združuje lastnosti kombija in SUV avtomobila. Hkrati ga bomo lahko uporabljali tako za poslovne potrebe kot tudi za užitek in zabavo. Notranji prostor je izredno prilagodljiv, s priročnimi stranskimi vrati pa bo nalaganje in razlaganje Cruiserja še dodatno olajšano.

Več informacij: 15 NAJ AVTOMOBILSKIH KONCEPTOV LETA 2017