Koliko spanca je sploh dovolj? Jasno je, da je odvisno od vsakega posameznika, a znanost z gotovostjo trdi, da če spite le šest ur na noč, je isto, kot da ne spite nič.

Pomanjkanje spanca je zelo škodljivo za posameznikovo fizično in psihično zdravje, vpliva pa tudi na produktivnost, počutje in videz. Nedavna raziskava pa kaže, da če spite le šest ur na noč, je isto, kot da ne spite nič. To velja seveda v primeru, da je šesturni spanec navada, ne pa izjema.

Udeleženci raziskave so spali do šest ur na noč v obdobju dveh tednov. Njihovo funkcioniranje (merili so jih na kognitivnih testih in njihove reakcijske čase) je bilo na takšni ravni kot pri ljudeh, ki so bedeli dva dni zapored. Razlika je bila v njihovi samooceni utrujenosti in funkcioniranja.

Šest ur spanca na noč je premalo

Tisti, ki so bili brez spanca dve noči zapored, so vedeli, da je njihovo funkcioniranje slabše. Po drugi strani pa so udeleženci, ki so spali po šest ur na noč, menili, da je njihovo delovanje popolnoma normalno in da niso zelo zaspani.

Glavna ugotovitev študije je torej, da čeprav morda ne občutimo utrujenosti, večini izmed nas šest ur spanca na dolgi rok ni dovolj. Naši reakcijski časi so podaljšani, kar je še posebno nevarno, če smo udeleženi v prometu, naša koncentracija pa je dosti slabša.