Zakaj je občutek hrepenenja po čokoladi tako močen, da se mu pogosto težko upreš?

Skoraj vsi poznajo trenutke, ko je želja po čokoladi tako močna, da postanejo roboti brez svobodne volje. Če ti možgani nenehno pošiljajo signal, da bi rad jedel čokolado (ali drugo specifično hrano), to ne pomeni nujno, da nimaš kontrole in so ti lačne oči, temveč morda tvojemu organizmu manjkajo nekatere esencialne sestavine.

Če bi rad ugotovil, zakaj se ti nenehno je čokolada, si spodaj preberi nekatere razloge!

Zaradi sladkorja!

Na trgu obstajajo tudi čokolade brez ali z zelo malo dodanega sladkorja, vendar roko na srce, koliko ljudi zares kupuje te čokolade zaradi užitka? Velika večina čokolad ima veliko dodanega sladkorja, ki naj bi bil po nekaterih raziskavah eden glavnih razlogov, zakaj ljudje postanejo zasvojeni s procesirano hrano.

KAJ NAREDITI? Strokovnjaki priporočajo, da v svoje telo dnevno vneseš do 25 gramov sladkorja (za ženske) oziroma 36 gramov (za moške). Kupi si temno čokolado, ki vsebuje malo sladkorja in veliko kakava, ki ima številne pozitivne lastnosti.

Tvoje telo morda rabi magnezij.

Čokolada naj bi imela visoko vsebnost magnezija, ki naj bi bil neophoden za zdravje las in kože. Njegova raven naj bi se pogosto žnižala v drugi polovici menstrualnega cikla in razlog za to, naj bi se skrival v stresu. Če nenehno misliš na čokolado, je lahko za to dejansko kriv magnezij.

KAJ NAREDITI? Namesto, da ješ čokolado, si privošči oreške, predvsem brazilski oreh in bučna semena, ki so zelo bogata s tem mineralom. Posvetuj se z zdravnikom in začni jemati magnezij v obliki tablet.

Preganja te lakota.

Včasih si čokolade želiš zato, ker si enostavno lačen. Takrat tvoje telo hreneni po rafiniranem sladkorju, s katerim ne boš premagal lakote. Večina procesirane hrane ima visok glikemični indeks, kar pomeni, da boš zelo hitro ponovno lačen zaradi padca ravni sladkorja.

KAJ NAREDITI? Namesto, da poješ čokolado, pojej hranljivo živilo, s katerim bo tvoje telo dobilo potrebne snovi in boš pozabil na potrebo po čokoladi. Naj ima hrana, ki jo boš pojedel, malo sladkorja in veliko proteinov, ker boš dalj časa sit.

Si pod stresom.

Kar 50 % žensk hrepeni po čokoladi v obdobju pred menstruacijo in znanstveniki pravijo, da se to dogaja zato, ker ženske pač verjamejo, da je to normalen pojav. Veliko je tudi takšnih posameznikov, ki mislijo na čokolado posebej takrat, ko so pod stresom ali na kakšen dručen način v čustveno neprijetnem stanju.

KAJ NAREDITI? Za začetek začni prakticirati nekatere trike, ki ti bodo pomagali, da se naučiš jesti manj … veliko pa boš moral delati tudi na svoji zavesti. Vprašaj se, zakaj želiš jesti čokolado? Ali si sploh lačen?