Sprva se nam je tehnologija 3D tiskanja zdela zanimiva, a nekako neuporabna z vidika domačih potreb –, a njena uporaba v industriji je na povsem drugem nivoju, kar dokazuje prvi 3D natisnjeni hiperavtomobil, Divergent 3D Blade.

Divergent 3D je startup podjetje iz Los Angelesa, ki je naredilo prvi 3D-tiskani hiperavtomobil na svetu. Divergent 3D Blade je zverina s 720 konjskimi močmi, ki je bila narejena s pomočjo tehnologije, ki jo sicer uporabljajo v letalski in vesoljski industriji. 3D-natisnjena šasija tehta zgolj 46 kilogramov, za njeno ’tiskanje’ pa uporabljajo aluminij in visoko odporna karbonska vlakna.

Blade je cestno legalen hiperšportnik s štirikolesnim pogonom, njegovo obliko pa je navdahnila podoba lovskih letal. Vozniku so namenili sedež na sredini avtomobila, ker še dodatno potrjuje povezavo z letalsko industrijo. Blade je odličen prikaz, kaj nam 3D-tehnologija že omogoča, poleg tega pa je izdelava takšnega avtomobila občutno cenejša in predvsem hitrejša.

Podjetje Divergent 3D je izdatno finančno podprl milijonar Li Ka-Shing iz Hong Konga – uspelo jim je zbrati 65 milijonov ameriških dolarjev za gradnjo tovarne, v kateri bodo izdelovali dele za avtomobilsko industrijo. Z izdelavo teh avtomobilskih delov bodo občutno zmanjšali stroške izdelave in vpliv na okolje.

Tehnika 3D-tiskanja šasije se osredotoča na aluminijaste spoje, ki povezujejo cevi, narejene iz karbonskih vlaken. Sestavljanje tako vzame zgolj nekaj minut, s tem pa močno zmanjšamo onesnaževanje, porabo materiala in stroške dela.

Z novo tehnologijo bo omogočena proizvodnja večjega števila avtomobilov tudi manjšim skupinam razvijalcev in inovatorjev. Morda bodo v prihodnje cene hitrih avtomobilov zaradi novih tehnologij padle, športni avtomobili pa tako postali dostopnejši.

Galerija: Divergent 3D Blade