Vozila na dizelski pogon postajajo vse manj priljubljena, saj je prodaja teh v Evropi nekoliko padla. A Audi očitno verjame, da dizelski pogon ni preteklost, zato je presenetil z avtomobilom Audi SQ5 TDI, ki je dobil nekoliko agresivnejši videz in zavidljiv navor.

Novi Audi SQ5 TDI se lahko pohvali z obilico navora, saj ga je za kar 700 njutonmetrov. Ves ta navor omogoči dizelski 3,0-litrski V 6-valjnik z blago hibridno tehnologijo, ki ima 347 konjskih moči (255 kW). Tudi v tem primeru je 48-voltni sistem sestavljen iz električno gnanega kompresorja, ki energijo črpa iz litij-ionske baterije.

S pomočjo te tehnologije, so se pri Audiju znebili tako imenovane ‘turbo luknje’ in omogočili hitrejše pospeševanje. Z navorom obogateni Audi SQ5 TDI bo do stotice potreboval kratkih 5,1 sekund, končna hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h.

Audi SQ5 TDI

Blagi hibridni sistem omogoča večjo športnost in s pomočjo elektrike nam pomaga pri zmanjšanju porabe goriva. Na 100 kilometrov dolgi poti, lahko tako prihranimo do 0,7 litra goriva. Verjetno ni potrebno posebej izpostavit, da ima Audi SQ5 TDI že serijsko nameščen štirikolesni pogon quattro, prenos pa poteka preko 8-stopenjskega tiptronic menjalnika.

Če primerjamo dizajn športnega SUV-ja z njegovo ‘običajno’ različico, so vizualne spremembe subtilne, a je vendarle očitno, da je Audi SQ5 TDI agresivnejši na pogled. Serijsko ima na voljo 20-palčna aluminijasta platišča, ki jih lahko nadgradite s številko večjimi.

Audi SQ5 TDI bo na prodaj od letošnjega poletja dalje, njegova vstopna cena pa v Nemčiji znaša 67.750 evrov.

Galerija: Audi SQ5 TDI