Četudi sta v sodobni družbi oba starša približno enako vpeta v otrokovo življenje, je vloga matere še zmeraj nepogrešljiva. Kateri znaki so očitni, da otrok rabi več časa z očetom?

Očetova vloga v otrokovem življenju ni pomembna ne le zaradi ljubezni in čustvene varnosti, temveč naj bi pomagala pri kognitivnem in socialnem razvoju. Četudi so študije pokazale, da sodobni starši preživijo dvakrat več časa z otrokom, kot so ga preživljali starši iz leta 1965, so matere še vedno številka ena v otrokovem življenju in z njim preživijo veliko več časa v enem dnevu, četudi imajo številne druge obveznosti.

In znanost pravi, da naj bi bili otroci, ki preživljajo malo časa z očetom, manj uspešni, pogosteje kršijo zakon, imajo radi tvegane spolne odnose, verjetnost, da bodo postali brezdomci, je večja, bolj so nagnjeni k debelosti, imajo več psiholoških težav in večji IQ … Vse to kaže, da je očetova vloga pomembnejša, kot se nekaterim morda zdi!

4 ZNAKI, DA OTROK RABI VEČ ČASA Z OČETOM

1. Otrok vas sprašuje po očetu.
Do določenega leta starosti, otroci ne morejo razumeti, zakaj so nekateri ljudje vključeni v njihova življenja. Z odraščanjem pa se njihov odnos, konkretno z očetom, začne spreminjati – strah jih je ločiti se od njihovega ozkega kroga ljudi, zato bodo vsakič, ko bo oče odsoten, to tudi zaznali in čutili bodo potrebo po tem, da z njim počnejo stvari, ki jih sicer lahko tudi z mamo. Ker je mama v otrokovo življenje toliko vpeta, mu je jasno, zakaj je odsotna in ve, da se mu bo vrnila. V primeru odsotnosti očeta pa to pravilo ne velja, saj otroci niso prepričani, ali ga bodo ponovno videli, pravijo strokovnjaki.

2. Sodobne tehnologije v vlogi staršev?
Vsakemu staršu se je že zgodilo, da so otroka uspeli pomiriti le tako, da so mu v roke dali pametni telefon ali mu na televiziji predvajali risanko. Četudi je takšna praksa vzgoje za številne strokovnjake zgrešena, je lahko v trenutkih, ko imate veliko obveznosti, ki jih zaradi otroka ne morete opraviti, rešitev. Vendar ne sme biti navada, pravijo strokovnjaki! Otroci med drugim in petim letom naj bi smeli preživeti le kakovostno uro pred ekranom, a povprečje kaže, da preživijo več kot tri ure na dan.

Povsem razumljivo je, da sta oba starša vključena na trg dela, zato je težko ohranjati ravnovesje med poslovnim in domačim okoljem. Včasih je to lahko izčrpljujoče za matere, ker nimajo več časa zase in svoje potrebe. Če tudi vam obveznosti ne dopuščajo, da zadihate, je čas, da v igro vstopi oče, ki lahko z igranjem z otrokom spodbudi malčkovo domišljijo in kognitivne sposobnosti.

3. Otrok je jezen in ima izpade.
Jeza, anksioznost, izpadi … so po mnenju strokovnjakov lahko prisotni zaradi očetove odsotnosti. Če z otrokom preživlja premalo časa, kot ga sicer, malček zazna spremembo, ki ga iztiri, saj otroci imajo radi rutino in jih vsaka drugačnost frustrira. Če je le mogoče, bi bilo dobro, da oče prilagodi svoj urnik tako, da se z otrokom vsak dan sreča v istem času, pravijo strokovnjaki.

4. Otrok nima najljubše aktivnosti z očetom.
Ni pravilo, a je v večini primerov oče zabavnejši starš, s katerim otrok počne zanimive stvari, medtem ko so matere odgovorne za dosledno vzgojo, obnašanje. Znanost je tudi potrdila, da so matere pozornejše pri vzgoji otroka, kar pomeni, da bodo spodbujale le tista vedenja, ki so zanje sprejemljiva. Očetje pa spodbujajo otroke h kreativnosti, avanturi in prilagodljivosti. In takšne aktivnosti jih učijo, kaj je zanje dobro in kaj ne.

Ženske, ki otroke vzgajajo samostojno, brez pomoči očeta, naj ne bi bile na slabšem, pravijo strokovnjaki. Tudi njihovi otroci lahko dosežejo mejnike v življenju, saj imajo lahko v otrokovem življenju pozitivno moško materini prijatelji, bratje, oče …, ki bodo rade volje preživeli čas z otrokom za njegovo dobrobit.