Ste se že kdaj vprašali, kakšna je minimalna količina spolnih odnosov za zdrav partnerski odnos? Znanstveniki in psihologi odgovarjajo na to zanimivo vprašanje!

Se sprašujete, koliko seksa bi v resnici morali imeti v svoji zakonski zvezi? Se sprašujete, koliko seksa je dovolj? Ali če ste »normalni« v primerjavi z drugimi? Mogoče – ali obstaja čarobno število? Poleg tega, kako pomemben je seks? Če postavljate ta vprašanja, niste sami. To so pogosta vprašanja, ki jih postavijo pari, ko obiščejo zakonske svetovalce, psihologe in spolne terapevte.

via GIPHY

Statistike na tem področju so lahko izjemno tveganje in nezanesljive saj posamezniki radi pri njih navajajo višje številke kot so v resnici. Tudi zato resnično nismo popolnoma prepričani v točnost rezultatov. Kakorkoli pa je pomembno, da imamo začetno referenčno točko različnih demografskih skupin. In dobro splošno informacijo.

Spolnost je izjemno delikatno področje posameznikovega življenja, zato iz nje izhaja veliko frustracij. Ljudje pravzaprav želimo vedeti, ali je naš odnos zdrav. Poamezniki se sprašujejo ali svojemu partnerju dajejo zadosti. Sprašujejo se, ali je v njunih odnosih sporno preveč ali običajno premalo seksa. Včasih se ne samo sprašujejo, temveč vse skupaj povzroča stiske in frustracije. Pravzaprav so prestrašeni, da je njihov odnos v nevarnosti zaradi težav na tem področju.

Vprašanje o spolni pogostosti se običajno pojavi, ko en partner ni manj zadovoljen s pogostostjo spolnih odnosov. Imeti popolnoma različni in neskladni libido, kjer si en partner želi bolj ali manj kot drugi, je pogost pojav med v zvezi. Tudi zato je potrebno to vprašanje razčistiti bolj temeljito.

via GIPHY

Kaj nam povedo priznane raziskave in kaj so dejstva o spolnih odnosih?

Pogledali smo nekaj raziskav in izluščili nekatera dejstva;

  • V 90. letih so raziskave pokazale, da je 40% parov seksalo 2-3 krat na teden, pogostost pa se je zmanjšala s starostjo in dolžino zakonske zveze. Na splošno se zmanjša pogostost in zadovoljstvo, ko sta para skupaj dlje.
  • Spolna frekvenca se zmanjša tudi v odnosu, zaradi različnih drugih dejavnikov, ko so delo, množica opravil, otroci, fizični ali fiziološki dejavniki,…
  • Spolna pogostost in spolno zadovoljstvo sta v obratno sorazmerni s stopnjo ločitve. Z drugimi besedami, ko ena stopnja narašča, se druga znižuje. Torej več ko boste imeli spolnih odnosov, manj verjetna je ločitev in kakopak obratno.
  • Raziskovalni študija objavljena 2015, v kateri je sodelovalo kar 2400 poročenih parov je ugotovila, da je spolnost povezana s splošnim zadovoljstvom v paru. Pari z normalnim in dobrim odnosom pa so največkrat navajali frekvenco spolnih odnosov na tedenski ravni – oziroma enkrat tedensko. Slednja količina naj bi predstavljala splošni optimim, ki naj bi ustrezal večini.

via GIPHY

Zakaj le enkrat tednesko?!

Ta zgornja meja se lahko obravnava kot ekonomski ekvivalent „zakona o zmanjšanju donosa“; ko dodate več zaposlenih, da dokončate določeno delo, pride do povečanja produktivnosti le do točke, potem pa učinkovitost z vsakim dodatnim zaposlenim pada. Torej, seks enkrat ali dvakrat na mesec morda ne bo zadosti, vendar tudi več kot enkrat tedensko občutka zadovoljstva ne bo povečal. .

V novi nedavni študiji so parom naložili naj podvojijo količino spolnih odnosov, a je razsikava pokazala, da se stopnja zadovoljstva ni povečala, in pari niso bili bolj srečni kot prej s svojo običajno mero seksa. Poleg tega so poročali o manjšem zadovoljstvu pri seksu.

Vemo, da je spolno zadovoljstvo v določenih fazah odnosov boljše. Vemo tudi, da nam življenje in življenjske situacije velikokrat preprečujejo, da bi se spolnostilahko brezsskrbno predajali. Vsak par mora določiti, oziroma najti svoj osebni standard in biti z njim zadovoljen. To je tisto, kar je najbolj pomembno pri spolnem zadovoljstvu. Ne gre samo za številko, ampak za vašo izkušnjo s tem številom.

Pari, ki začenejo govoriti o tem, ali je njihova „frekvenca“ normalna ali ne, so verjetno nezadovoljni in so morda po vsej verjetnosti pod krivuljo potrebnega seksa.
Zato preizkusite preizkušen recept – seksajte enkrat tedensko!