Francoska svilena pita ima skorjo iz piškotov Oreo, bogat in kremast nadev, preko pa še stepeno smetano! A je lahko še preprostejša?
SESTAVINE
Za testo
- 230 g piškotov Oreo
- 3 žlice stopljenega masla
Za nadev
- 260 g sladkorja
- 4 večja jajca
- 30 g stopljene čokolade za kuhanje
- 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
- 140 g masla (sobna temperatura)
- 300 ml smetane
- 4 čajne žličke sladkorja v prahu
Za preliv
- 230 ml smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- ostružki čokolade ali kakav v prahu
PRIPRAVA
Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Z maslom namažite pekač za pito (lahko uporabite tudi sprej za kuhanje). Zdrobite piškote Oreo v fine drobtine, dodajte stopljeno maslo in s pomočjo multipraktika mešajte tako dolgo, da nastane homogena masa. Maso prenesite v pekač in pritisnite ob dno. Pecite 10 minut. Pustite, da se poplnoma ohladi.
V manjši ponvi zmešajte sladkor in jajca. Na srednje močnem ognju neprestano mešajte, a naj ne zavre. Odstavite z ognja in vmešajte stopljeno čokolado in vaniljo. Pustite, da se ohladi in občasno premešajte. S pomočjo električnega mešalnika razmešajte maslo (2 do 3 minute). Postopoma dodajate ohlajeno čokoladno maso in mešajte na visoki stopnji 5 minut, da postane penasto.
V čisti posodi s pomočjo električnega mešalnika stepite smetano in nato vmešajte sladkor. Smetano s sladkorjem vmešajte v čokoladno maso. Mešanico enakomerno razporedite po testu. Pustite, da se hladi 6 ur. Z električnim mešalnikom stepite smetano, sladkor in vaniljo na visoki stopnji. Po vrhu enakomerno razporedite in okrasite s čokoladnimi ostružki ali pa s kakavom v prahu. Pa dober tek!