Praktični psiholog Mark Chernoff in njegova žena sta v zadnjih letih pomagala tisočem posameznikom, katere sta naučila predvsem eno stvar: vsak od nas lahko rani ali prizadene bližnjega, nekoga, ki ga imamo radi in ga cenimo. Spodaj izpostavljamo navade za boljše življenje.

Kakorkoli, zagotovo se boste našli v vsaj eni izmed opisanih navad. Ne skrbite. Nikoli ni prepozno za samoizboljšanje!

Navade za boljše življenje:

Izločite zavist iz zbirke vseh možnih čustev!

Zavidate prijatelju, ki si je ravnokar kupil lep, nov avto, vi pa se še vedno vozite z očetovim? Ne dovolite zavisti, da vas zasvoji. Zavist je umetnost naštevanja blagrov nekoga drugega, namesto da bi osvežili spomin in se spomnili, katere lepe stvari življenje prinaša nam. Nehajte se primerjati z drugimi. Vaša pot je čarobno potovanje in ne tekmovanje. Bodite konkurenca sam sebi. Tekmujte sami s sabo in postanite najboljša možna različica sebe. Če želite meriti napredek, se spomnite, na kateri točki ste bili včeraj.

Ne jemljite vsega preveč osebno!

Ste že kdaj slišali, da tisto, kar drugi delajo ali rečejo, zadeva zgolj njih in nikogar drugega? Ljudje vedno zrcalimo svoje poglede, rane in izkušnje. Pa naj drugi mislijo, da ste čudoviti, ali pa imajo o vas najslabše mnenje, to pravzaprav zadeva njih same. Pomislimo, kaj se iz očitkov lahko naučimo dobrega. V vsakem primeru pa je najbolje, če se na mnenje drugih sploh ne oziramo, temveč delujemo v skladu s svojo intuicijo in modrostjo. Naj ti postaneta naš najpomembnejši življenjski vodič.

Opustite vlogo žrtve še danes.

Radi verjamete, da ste žrtev, da nimate moči za izražanje svoje resnice in možnosti usmerjanja svojega življenja? Priporočamo, da žrtveni plašč odvržete že danes, sicer boste v dani neželeni situaciji tičali še lep čas. Vsi imamo moč in oblast nad svojimi življenji. Ko se boste nehali pritoževati in se boste osvobodili vloge žrtve, boste spoznati, kaj vse zmorete. Možno je vse, a le takrat, ko to dejstvo sprejmemo za svojo realnost.

Pustite toku življenja, da vas vodi …

Na prvi pogled je ena najtežjih lekcij življenja pustiti vesoljnemu toku, da svobodno teče in nas vodi. Spustite krivdo, jezo, izgubo, nesojeno ljubezen … Presekajte s preteklostjo in se čustveno osvobodite. Potrebno bo trdo delo, da boste presegli stare vedenjske in miselne vzorce, a je vredno vsakega truda.

PREBERITE ŠE: Psihološki triki, ki vam bodo zagotovo olajšali življenje

Pustite toku življenja, da vas vodi.

Pustite toku življenja, da vas vodi.

Izločite obsesivno negativno razmišljanje.

Težko je shajati z ljudmi, ki nenehno razmišljajo in govorijo o negativnih rečeh, ki bi se lahko zgodile, se dogajajo in so se zgodile. Naravnost težko je biti ob tistih, ki želijo ves čas razpravljati in se pritoževati nad nepoštenostjo življenja. Vaš fokus naj bodo pozitivne strani in pozitivne izkušnje, ki ste jim priča. Naj vedro razpoloženje pretehta pesimizem.

Izboljšajte svojo čustveno inteligenco.

Se spopadate s pomanjkanjem nadzora svojih čustev? Veste, nezmožnost upravljanja lastnih čustev slabo vpliva na nas in ljudi v naši okolici. Saj ste že srečali koga, ki je eksplodiral in planil v jok zaradi majhnega »problemčka«? Ste se kdaj razburili na delavko v živilski prodajalni, kričali na zaposlenega zaradi majhne napake ali ponoreli nad otrokom, ker je po nesreči polil sok po tleh? Potemtakem preberite kakšno dobro knjigo o krepitvi čustvene inteligence ali poiščite pomoč pri terapevtu.

Ne sodite!

Ne sodite osebe po tem, kar ta kaže svetu. Če vas želijo drugi prizadeti, gre po navadi zato, da globoko v sebi trpijo. Vedite, da ne potrebujejo kaznovanja ali zasmehovanja, ampak vašo pomoč. Če jim lahko kakorkoli pomagate, to le storite!

Pozabite na trmast perfekcionizem!

Človeška bitja pogosto težimo k popolnosti – iščemo popolno hišo, službo ali partnerja. Življenje je nenehno potovanje, stalno spreminja svojo pot. Tega, čemur smo priča danes, jutri ne bo v enaki obliki. Ta »popolna« hiša, služba ali partner bo jutri pomenila nekaj povsem drugega. Pustite perfekcionizmu, da gre stran. Osvobodite se ga in hišo, kakršnakoli že je, spremenite v prijeten dom, služba naj postane vaša čudovita karierna pot, partnerju pa dajte pomen zanesljivega življenjskega sopotnika. Kaj pravite?

Odločitev je vaša. Ne pozabite, nikoli niste sami. Vsak od nas globoko v sebi korenini nezdrave osebnostne lastnosti, ki jih moramo oblikovati vse življenje. Vsi imamo določen potencial. Odkrijte ga!