Znamka Jeep predstavila prenovljene modele Jeep Cherokee, Jeep Wrangler in Jeep Renegade. Kljub novostim modeli še zmeraj ohranjajo tradicijo in terenske zmogljivosti.

Predhodnik današnjega Jeepa je bil Willys, ki so ga pričeli izdelovali v 40. letih prejšnjega stoletja. DNK, ki ga je zapustil predhodnikm je možno videti po simbolih posode za gorivo v obliki črke X, prepoznavni prednji maski z okroglimi lučmi in seveda terenski zmogljivosti.

foto: Anže Berlič

Jeep Renegade je dobil nov prednji in zadnji odbijač, novo masko in osveženo podobo LED prednjih in zadnjih žarometov. Za izdelavo so uporabljeni novi materiali in osveženi dizajni platišč v velikosti od 16- do 19-palcev. A bolj kot to je pomembna prenova motorjev. Medtem ko dizelski motorji ostajajo enaki, je velika sprememba doletela bencinsko ponudbo motorjev. Zdaj sta namreč na voljo 1,0-litrski motor s 120 konjskimi močmi in 1,3-litrski motor s 150, oziroma 180 konjskimi močmi.

Posodobljeni so bili varnostni sistemi, ki so zdaj bolj natančni in bolj odzivni. Jeep Renegade ima na voljo izbiro različne vozne programe in pet  nivojev opreme, za Slovenijo pa bo na voljo poseben promocijski nivo opreme z imenom Freedom. Le ta bo stal 21.490 evrov, sicer pa bo Jeep Renegade na voljo od 17.990 evrov dalje.

Jeep Wrangler je izmed prenovljene palete še najbolj robusten in najbolj zaljubljen v teren. V njegovem DNK-ju se preliva vse znanje od Willys Jeepa pa do današnjih dni. Najnovejši Wrangler je najzmogljivejši in najmodernejši Wrangler do zdaj in je obenem ohranil nezamenljivo prepoznavno podobo, ki jo dopolnijo novi LED žarometi. Kabina je postala udobnejša in še bolj vozniku prijazna, na voljo pa so boljši materiali, kot so usnjeni sedeži, 3.5- ali 7,0-palčni TFT zaslon in Aux stikala, na katere lahko povežemo poljubno dodatno opremo terenca.

Novi Jeep Wrangler ponuja tako imenovano ‘open air’ izkušnjo, saj mu lahko odstranimo streho, vrata in ‘odpremo’ vetrobransko steklo. Wrangler je na voljo tudi v različici Unlimited, ki je za 55 centimetrov daljša od običajne različice. Wranglerja poganjata nova motorja, 2,2-litrski turbodizelski motor z 200 konjskimi močmi in 2,0-litrski turbobencinski motor z 272 konjskimi močmi. Jeep Wrangler je na voljo od 54.730 evrov dalje.

Najbolj prestižen izmed prenovljenih Jeepov je zagotovo Jeep Cherokee. Izdelujejo ga že vse od leta 1974 in tudi ta je dobil prenovljen prednji in zadnji del, odbijače in LED luči. Cherokee je na voljo z 2,2 litrskim dizelskim motorjem, ki ima 150 ali 195 konjskih moči. V drugi polovici leta 2019 bo na voljo še 2,0-litrski turbobencinski motor z 270 konjskimi močmi.

Notranjost ima zdaj še več odlagalnih površin, prtljažni prostor se je povečal za 70 litrov, velikost zdaj znaša 570 litrov, celotna konstrukcija Cherokeeja pa je lažja za 70 kilogramov. Prenovljeni Cherokee ima nov nabor asistenčnih sistemov in dodatne opreme, njegov štirikolesni pogon pa prav tako ponuja izbiro različnih voznih profilov. Jeep Cherokee je na voljo od 35.990 evrov dalje.

Galerija slik ‒ Jeep