Sejem zabavne elektronike in 'gadgetov' ne postreže zgolj z omejenimi stvarmi. Vsake toliko se namreč pripeti, da tudi kateri izmed avtomobilskih proizvajalcev na omenjenem sejmu predstavi nov avtomobil. Tokrat je bil to težko pričakovani novi Mercedes-Benz CLA, ki bi mu na hitro lahko rekli kar 'pomanjšani' CLS.

Oblikovno nas novi Mercedes-Benz CLA močno spominja na pomanjšano različico modela CLS. CLA je prav tako tehnološko napreden kot njegov večji brat, je varen in še kako privlačen avtomobil. Štirivratni kupe je bil predstavljen v različici CLA250, ki ponuja zanimiv 2,0-litrski turbinski motor s štirimi valji. Ima 221 konjskih moči in 350 njutonmetrov navora, je povezan s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko, kupci pa lahko izbirajo med pogonom na prednji kolesni par ali na vsa štiri kolesa.

Če primerjamo isti motor v limuzinskem A220, ima tam ‘le’ 188 konjskih moči, kar je več kot očitna nadgradnja. Končna hitrost je elektronsko omejena pri 209 km/h. Kateri dodatni motorji bodo še na izbiro in predvsem kateri bodo na voljo pri nas, bomo izvedeli proti koncu leta 2019, ko bomo bližje datumu prihoda novega CLA v prodajne salone. Mere novinca so nekoliko večje, saj je zrasel v dolžino in širino, povečala pa se mu je tudi medosna razdalja. Večji proporci se v notranjosti ne opazijo, prtljažni prostor pa se je zmanjšal za 10 litrov, kar pomeni da imamo na voljo 460 litrov prtljažnega prostora.

Mercedes-Benz CLA

V notranjosti imamo že poznanega sopotnika v obliki MBUX zabavno-informacijskega sistema. Serijsko je na voljo z dvema 7-palčnima zaslonoma, ki ju za doplačilo lahko nadgradimo v dva 10,25-palčna zaslona. Omislimo si lahko tudi upravljanje z gestami, kar pride še posebno prav, če nam drsnik na osrednji konzoli ne bi bil všeč. Nadgradnje vsebujejo še najnovejši navigacijski sistem in Burmaster Surround Sound ozvočenje. Ker gre le za avtomobil znamke Mercedes-Benz, je tudi novi CLA poln najsodobnejših asisitenčnih in varnostnih sistemov, nekateri izmed njih pa prihajajo celo iz razreda S. Še več o novem Mercedes-Benz CLA bo znanega proti koncu leta 2019.

Galerija slik ‒ Mercedes-Benz CLA