Čeprav se piškoti spekulas po evropskih državah tradicionalno pečejo na miklavževo, nas pravzaprav spremljajo skozi cel december. In da jih letos ne bo treba kupiti, lahko poskusite s pripravo doma. Domači piškoti spekulas so namreč vsaj tako dobri, kot so originalni.
Sestavine za 20 domačih piškotov spekulas:
Začimbna mešanica
- 1 žlica cimeta
- 1 čajna žlička in pol mletega muškatnega oreščka
- 1 čajna žlička mletih klinčkov
- 1 čajna žička mletega ingverja
- 1/4 čajne žličke mletega kardamoma
- 1/4 čajne žličke belega popra
- 1/4 čajne žličke mletega janeža
Piškoti
- 1 in pol skodelice moke
- 1/4 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 3 in pol čajne žličke začimbne mešanice
- 1/2 skodelice masla
- 1/2 skodelice rjavega sladkorja
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1 jajce
Priprava domačih piškotov spekulas:
Najprej si pripravite začimbno mešanico. V manjšo skledo vsujte vse začimbe in jih dobro premešajte, da se enakomerno razporedijo. Za pripravo piškotov najprej uporabite moko, sol, pecilni prašek in začimbno mešanico in jih v večji posodi dobro premešajte. V novi večji posodi zmešajte maslo, sladkor in rjavi sladkor. Vmešajte jajce. Dodajte mešanico moke in dobro mešajte, da dobite piškotno testo. Testo odstranite iz posode in ga zavijte v plastično folijo. Postavite v hladilnik za 2 do 6 ur. Na pomokani površini razvajajte testo na debelino 3 do 6 mm. Testo izrežite v želene oblike piškotov. Piškote položite v pekač s papirjem za peko in pecite na 175 stopinjah Celzija 12 do 14 minut. Če želite, lahko zraven postrežete tudi piškotno maslo. Za to potrebujete 20 zdrobljenih piškotov, 1/8 skodelice parjenega mleka, 1/4 skodelice kondenziranega mleka in 1/4 skodelice masla. Vse skupaj stresete v mešalnik in mešate tako dolgo, da dobite teksturo masla. Pa dober tek!
Pripravo domačih piškotov spekulas si lahko ogledate v priloženem videoposnetku:
You must be logged in to post a comment.