Krhko testo, sočen nadev in hrustljavi šparglji so osnovne sestavine okusne pite, ki bo vaše prijatelje ob spremljavi hladnega belega vina enostavno “sezula”. Tu je okusna špargljeva pita!
Preberite še: Recept: zdrav zajtrk – drobljenec z borovnicami
Sestavine za okusno pito s šparglji:
- 50 ml hladne vode
- 1/2 žličke soli
- 165 g moke
- 80 g masla
- 1 rumenjak
- 1 šop špargljev
- 1 steblo pora
- 1 šopek peteršilja
- 1 šopek drobnjaka
- Pest naribanega parmezana
- 1 žlička soli
- muškatni orešček
- 2 jajci
- 0,2 l sladke smetane
Priprava okusne pite s šparglji:
Zmešajte maslo, moko in sol. Dodajte rumenjak in hladno vodo. S hladnimi rokami oblikujte kepo testa. Ne vlecite in ne mesite. Skratka, vse drobtinice spravite v en kos. Zavijte v folijo in položite v hladilnik za pol ure.
Testo razvaljajte na pomokani podlagi in z njim obložite model za peko. Testa ne raztegujte, temveč le razvaljajte. Testo (tokrat v modelu) zopet postavite v hladilnik za pol ure.
Šparglje, por in zelišča nasekljajte ter popražite v ponvi, na olivnem olju. Zalijte z vodo toliko, da se šparglji omehčajo. V drugi posodi zmešajte še ostale sestavine in dodajte podušeno zelenjavo.
Pečico prižgite na 180 stopinj Celzija. Testo najprej pecite samo, po 20 minutah ga polijte z nadevom in pecite še pol ure. Pita je gotova, ko je njena skorjica lepo zapečena.
Pa dober tek!
You must be logged in to post a comment.