Ne veste, kaj pripraviti kot prigrizek, ko se vaši prijatelji nenadno najavijo na spomladanski obisk? Naš predlog se glasi: okusna špargljeva pita.

Krhko testo, sočen nadev in hrustljavi šparglji so osnovne sestavine okusne pite, ki bo vaše prijatelje ob spremljavi hladnega belega vina enostavno “sezula”. Tu je okusna špargljeva pita!

Preberite še: Recept: zdrav zajtrk – drobljenec z borovnicami

Okusna špargljeva pita

Okusna špargljeva pita

Sestavine za okusno pito s šparglji:

  • 50 ml hladne vode
  • 1/2 žličke soli
  • 165 g moke
  • 80 g masla
  • 1 rumenjak
  • 1 šop špargljev
  • 1 steblo pora
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 šopek drobnjaka
  • Pest naribanega parmezana
  • 1 žlička soli
  • muškatni orešček
  • 2 jajci
  • 0,2 l sladke smetane

Priprava okusne pite s šparglji:

Zmešajte maslo, moko in sol. Dodajte rumenjak in hladno vodo. S hladnimi rokami oblikujte kepo testa. Ne vlecite in ne mesite. Skratka, vse drobtinice spravite v en kos. Zavijte v folijo in položite v hladilnik za pol ure.
Testo razvaljajte na pomokani podlagi in z njim obložite model za peko. Testa ne raztegujte, temveč le razvaljajte. Testo (tokrat v modelu) zopet postavite v hladilnik za pol ure.
Šparglje, por in zelišča nasekljajte ter popražite v ponvi, na olivnem olju. Zalijte z vodo toliko, da se šparglji omehčajo. V drugi posodi zmešajte še ostale sestavine in dodajte podušeno zelenjavo.
Pečico prižgite na 180 stopinj Celzija. Testo najprej pecite samo, po 20 minutah ga polijte z nadevom in pecite še pol ure. Pita je gotova, ko je njena skorjica lepo zapečena.
Pa dober tek!