Imate slabo vest, ko jeste krofe? No, tega se vam s temi polnozrnatimi čokoladnimi krofi ni treba bati. Krofi so tiste 'bolj zdrave sorte', saj jih med drugim ne cvrete, ampak pečete v pečici.

Razvajate se lahko tudi, če pazite na prehrano. S temi polnozrnatimi čokoladnimi krofi boste naredili ‘manj škode’, saj jih poleg polnozrnate moke med bolj zdrave uvršča tudi dejstvo, da jih ne cvremo, ampak pečemo v pečici.

PREBERITE ŠE: Krofi, ki si jih lahko privoščimo brez kančka slabe vesti

 V polnozrnati čokoladni krof lahko ugriznete brez slabe vesti.


V polnozrnati čokoladni krof lahko ugriznete brez slabe vesti.

Sestavine za polnozrnate čokoladne krofe (za okoli 20 krofov):

Testo:

  • 2 skodelici polnozrnate moke
  • 1 skodelica rjavega sladkorja
  • 2/3 skodelice nesladkanega kakava v prahu
  • 1 čajna žlička jedilne sode
  • pol čajne žličke soli
  • 1 skodelica pinjenca
  • pol skodelice ohlajene črne kave
  • 2 jajci
  • 6 žlic masla
  • 2 čajni žlički jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • ¾ skodelice ohlajene stopljene čokolade

Glazura:

  • ½ skodelice masla
  • 1/3 skodelice smetane za stepanje
  • 1 ½ žlice koruznega sirupa (nadomestite ga lahko s sladkornim sirupom, 100 ml vode na 100 g sladkorja)
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 142 gramov sesekljane temne čokolade
  • 2 skodelici presejanega sladkorja v prahu

Priprava polnozrnatih čokoladnih krofov:

Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo bikarbono in sol dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Postavite na stran. Pinjenec, kavo, rahlo stepena jajca, maslo, jabolčni kis in vaniljev ekstrakt dajte v drugo skledo in prav tako dobro premešajte. V to maso primešajte suho maso in mešajte tako dolgo, da nastane homogeno testo. Primešajte še stopljeno čokolado. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj v obliki večjih kupčkov nanesite testo (če imate pekač za ameriške krofe, tega namastite in z maso napolnite do ¾). Krofe pecite od 18 do 20 minut (ali so krofi pečeni, lahko preverite tudi z zobotrebcem). Odstranite jih iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da vse sestavine, razen sladkorja v prahu, položite v manjšo kozico in postavite na srednje vroč ogenj. Mešajte tako dolgo, da se stopita maslo in čokolada ter da nastane gladka masa. Postopoma vmešajte sladkor v prahu. Mešanico prelijte v drugo kozico (oziroma na vročino odporno posodo) in to namestite nad drugo kozico, v kateri naj bo okoli 5 centimetrov vrele vode. Vrh vsakega krofa pomočite v glazuro in ga nekoliko odcedite, da se znebite odvečne glazure. Potresete jih lahko s čokoladnimi mrvicami. Preden jih postrežete, jih pustite stati vsaj od 10 do 15 minut. Pa dober tek!