Cvetača je vir zdravja, poleg tega pa ob pravilni pripravi lahko nadomesti marsikatero obliko hrane v vaši kuhi. Z različnimi postopki lahko dosežete, da cvetača postane hrustljavo zapečena namestnica ocvrtega krompirčka, kremasta kaša, ki zavzame mesto nezdrave smetane za kuho ali pa enostavno ostane to, kar je – okusna, polnovredna priloga. Recepti, pri katerih ogljikove hidrate zamenja zdrava cvetača, vam lahko pomagajo, da v svojo kuho na izjemno okusen način vnesete nekaj zdravja.

Recepti, pri katerih ogljikove hidrate zamenja zdrava cvetača:

Tortilje iz cvetače

Sestavine:

  • 1 cvetača
  • 2 stepeni jajci
  • ½ čajne žličke kumine
  • ½ čajne žličke popra
  • sol po občutku

Postopek:

  1. Pečico ogrejte na 180 °C. Na pekač položite peki papir.
  2. Cvetačo narežite na cvetove. Listje in trdo steblo odstranite.
  3. Cvetačo sesekljajte – najbolje, da kar v multipraktiku.
  4. Maso pretresite v posodo, ki jo nato postavite v mikrovalovko za 1 minuto.
  5. Vročo cvetačno maso zavijte v čisto kuhinjsko krpo ter jo ožemite.
  6. Ožeto maso vrnite v posodo ter ji vmešajte jajca, kumino, sol in poper.
  7. Maso razporedite po peki papirju, naj ne bo debelejša od 1 cm.
  8. Tortilje pecite približno 8 minut ter postrezite.
Zdrave tortilje iz cvetače

Zdrave tortilje iz cvetače

Cvetačno testo za pico

Sestavine:

  • 1 cvetača
  • 2 stroka česna
  • mocarela
  • ½ skodelice naribanega parmezana
  • 2 stepeni jajci
  • 2 čajni žlički origana
  • 1 čajna žlička timijana
  • sol in poper po občutku

Postopek:

  1. Segrejte pečico na 180 °C. Na pekač položite peki papir.
  2. V multipraktiku zmešajte cvetačo in česen.
  3. Dodajte narezano mocarelo, nariban parmezan ter stepena jajca.
  4. Dobro premešajte, nato dodajte še zelišča, sol in poper.
  5. Maso pritisnite ob dno pekača.
  6. Pecite 25–30 minut.
  7. Obložite z želenim nadevom ter pecite dodatnih 5 minut, nato še toplo postrezite.
Okusno testo za pico brez ogljikovih hidratov

Okusno testo za pico brez ogljikovih hidratov

Topli sendviči, polnjeni s sirom

Sestavine:

  • 1 cvetača
  • 1 jajce
  • ½ skodelice naribanega parmezana
  • 1 čajna žlička italijanske polivke
  • 2 debeli rezini sira

Postopek:

  1. Pečico segrejte na 200 °C.
  2. V multipraktiku zdrobite cvetačo.
  3. Zmiksano cvetačo pogrejte v mikrovalovki za 2 minuti. Nato maso premešajte ter ponovno pogrejte za 2 minuti. Postopek ponovite še enkrat.
  4. Topli masi dodajte jajce, parmezan in italijanski preliv. Dobro zmešajte.
  5. Maso položite na peki papir. Oblikujte 1 cm debele okrogle ali kvadratne kruhke.
  6. Pecite 15–18 minut. Nato malo ohladite.
  7. Med dva kruhka položite rezino sira ter jih zapecite v toasterju.

PREBERITE ŠE: Recept: sladka lazanja – sladica, ki je ni potrebno peči

Pregrešno dobri topli sendviči

Pregrešno dobri topli sendviči

 

Cvetačni mafini

Sestavine:

  • 2 skodelici sesekljane cvetače
  • 2 jedilni žlici japaleno paprike
  • 2 stepeni jajci
  • 1 jedilno žlico stopljenega masla
  • ½ skodelice naribanega parmezana
  • 1 skodelica naribane mozzarelle
  • 1 skodelica naribanega edamca
  • 1 jedilna žlica suhe čebule
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • ½ čajne žličke suhega česna
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • ¼ skodelice kokosove moke

 

Postopek:

  1. Segrejte pečico na 180 °C.
  2. V veliki skodeli zmešajte cvetačo, japaleno papriko, jajca, stopljeno maslo in vse vrste sirov.
  3. Dodajte suho čebulo, sol, poper, suh česen, pecilni prašek in kokosovo moko. Dobro premešajte.
  4. Maso dajte v modelčke za mafine. Pecite 30 minut in še tople postrezite.
Slani cvetačni mafini

Slani cvetačni mafini