Cvetača je vir zdravja, poleg tega pa ob pravilni pripravi lahko nadomesti marsikatero obliko hrane v vaši kuhi. Z različnimi postopki lahko dosežete, da cvetača postane hrustljavo zapečena namestnica ocvrtega krompirčka, kremasta kaša, ki zavzame mesto nezdrave smetane za kuho ali pa enostavno ostane to, kar je – okusna, polnovredna priloga. Recepti, pri katerih ogljikove hidrate zamenja zdrava cvetača, vam lahko pomagajo, da v svojo kuho na izjemno okusen način vnesete nekaj zdravja.
Recepti, pri katerih ogljikove hidrate zamenja zdrava cvetača:
Tortilje iz cvetače
Sestavine:
- 1 cvetača
- 2 stepeni jajci
- ½ čajne žličke kumine
- ½ čajne žličke popra
- sol po občutku
Postopek:
- Pečico ogrejte na 180 °C. Na pekač položite peki papir.
- Cvetačo narežite na cvetove. Listje in trdo steblo odstranite.
- Cvetačo sesekljajte – najbolje, da kar v multipraktiku.
- Maso pretresite v posodo, ki jo nato postavite v mikrovalovko za 1 minuto.
- Vročo cvetačno maso zavijte v čisto kuhinjsko krpo ter jo ožemite.
- Ožeto maso vrnite v posodo ter ji vmešajte jajca, kumino, sol in poper.
- Maso razporedite po peki papirju, naj ne bo debelejša od 1 cm.
- Tortilje pecite približno 8 minut ter postrezite.
Cvetačno testo za pico
Sestavine:
- 1 cvetača
- 2 stroka česna
- mocarela
- ½ skodelice naribanega parmezana
- 2 stepeni jajci
- 2 čajni žlički origana
- 1 čajna žlička timijana
- sol in poper po občutku
Postopek:
- Segrejte pečico na 180 °C. Na pekač položite peki papir.
- V multipraktiku zmešajte cvetačo in česen.
- Dodajte narezano mocarelo, nariban parmezan ter stepena jajca.
- Dobro premešajte, nato dodajte še zelišča, sol in poper.
- Maso pritisnite ob dno pekača.
- Pecite 25–30 minut.
- Obložite z želenim nadevom ter pecite dodatnih 5 minut, nato še toplo postrezite.
Topli sendviči, polnjeni s sirom
Sestavine:
- 1 cvetača
- 1 jajce
- ½ skodelice naribanega parmezana
- 1 čajna žlička italijanske polivke
- 2 debeli rezini sira
Postopek:
- Pečico segrejte na 200 °C.
- V multipraktiku zdrobite cvetačo.
- Zmiksano cvetačo pogrejte v mikrovalovki za 2 minuti. Nato maso premešajte ter ponovno pogrejte za 2 minuti. Postopek ponovite še enkrat.
- Topli masi dodajte jajce, parmezan in italijanski preliv. Dobro zmešajte.
- Maso položite na peki papir. Oblikujte 1 cm debele okrogle ali kvadratne kruhke.
- Pecite 15–18 minut. Nato malo ohladite.
- Med dva kruhka položite rezino sira ter jih zapecite v toasterju.
PREBERITE ŠE: Recept: sladka lazanja – sladica, ki je ni potrebno peči
Cvetačni mafini
Sestavine:
- 2 skodelici sesekljane cvetače
- 2 jedilni žlici japaleno paprike
- 2 stepeni jajci
- 1 jedilno žlico stopljenega masla
- ½ skodelice naribanega parmezana
- 1 skodelica naribane mozzarelle
- 1 skodelica naribanega edamca
- 1 jedilna žlica suhe čebule
- ščepec soli
- ščepec popra
- ½ čajne žličke suhega česna
- ½ čajne žličke pecilnega praška
- ¼ skodelice kokosove moke
Postopek:
- Segrejte pečico na 180 °C.
- V veliki skodeli zmešajte cvetačo, japaleno papriko, jajca, stopljeno maslo in vse vrste sirov.
- Dodajte suho čebulo, sol, poper, suh česen, pecilni prašek in kokosovo moko. Dobro premešajte.
- Maso dajte v modelčke za mafine. Pecite 30 minut in še tople postrezite.
You must be logged in to post a comment.