Nekateri uživajo bogastvo, ki si ga običajni Zemljani le stežka prestavljamo. Jahte, ki stanejo več kot 200 milijonov ameriških dolarjev, pripadajo tistim, ki jih nazivamo z multimilijonar, saj si takšno jahto težko privoščiš, če si 'zgolj' milijonar.

Bazeni, kinodvorane, savne, jacuzziji, koncertne dvorane in športna igrišča so le del luksuza, ki so ga petičneži deležni na teh, v večini več kot 100 metrov dolgih jahtah. Ruski tajkuni, naftni šejki in medijski mogotci si dopust predstavljajo povsem po svoje in ob tem niti ne pomislijo na stroške, ki jih takšne superjahte zahtevajo. Najdražja med njimi stane kar 4,8 milijarde ameriških dolarjev in narejena iz čistega zlata. Vas zanima, katera?

1. Octopus
200 milijonov ameriških dolarjev

Superjahta je vredna 200 milijonov ameriških dolarjev in je v lasti soustanovitelja Microsofta Paula Allena. 141 metrov dolga jahta ima 41 suit, bazen, dva helikopterja, košarkarsko igrišče in snemalni studio.

Octopus

2. The Seven Seas
200 milijonov ameriških dolarjev

Ta superjahta naj bi nekoč pripadala Stephenu Spielbergu in stane 200 milijonov ameriških dolarjev. Ima kinodvorano, ‘neskončni’ bazen, telovadnico in pristajališče za helikopter.

The Seven Seas

3. Lady Moura
210 milijonov ameriških dolarjev

Multimilijonar Nasser Al-Rashid si je omislil superjahto za 210 milijonov ameriških dolarjev, ki je okrašena z napisom iz 24-karatnega zlata, da nam je v vsakem primeru že na prvi pogled jasno, da imamo opravka s premožnim človekom.

Lady Moura

4. Al Mirqab
250 milijonov ameriških dolarjev

250 milijonov ameriških dolarjev je za svojo jahto odštel nekdanji katarski predsednik vlade Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani. Na njen najdemo kinodvorano, zunanji bar, notranji bazen, jacuzzi in pristajališče za helikopter.

Al Mirqab

5. The Dilbar
256 milijonov ameriških dolarjev

Ruski mogotec Alisher Usmanov ima v lasti jahto, vredno 256 milijonov ameriških dolarjev. Njena površina obsega več kot 3.800 kvadratnih metrov. Ima notranji bazen in dve pristajališči za helikopterje, da lahko ruska kolega Roman in Andrey hkrati s svojih jaht priletita na obisk.

The Dilbar

6. Al Said
300 milijonov ameriških dolarjev

300 milijonov ameriških dolarjev vredna jahta je v rokah omanskega sultana. Dolga je 155 metrov in ima prostora za več kot 60 gostov. Ima koncertno dvorano, v kateri lahko igra 50-članski orkester.

Al Said

7. Motor Yacht A
350 milijonov ameriških dolarjev

Jahta z nenavadnim stilom je ruskega lastnika Andreya Melnichenka stala 350 milijonov ameriških dolarjev. Ima pristajališče za helikopter, a bolj kot s tem navduši s svojo podobo, ki spominja na vojaško podmornico.

Motor yacht A

8. Dubai
400 milijonov ameriških dolarjev

Jahta Duabi je v lasti podpredsednika in predsednika vlade Združenih arabskim emiratov, šejka Maohameda bin Rashid Al Maktouma. Zanjo je odštel okoli 400 milijonov ameriških dolarjev. Ima bazen, obložen z mozaiki, krožno stopnišče in pristajališče za helikopter.

Dubai

9. Sailing Yacht A
500 milijonov ameriških dolarjev

Še 500 milijonov ameriških dolarjev je za svojo ‘jadrnico’ odštel Andrey Melnichenko. Je podobna njegovi ‘podmornici’ in ima med drugim stekleno dno za opazovanje dogajanja pod morsko gladino.

Sailing Yacht A

10. Serene
560 milijonov ameriških dolarjev

Mohammed bin Salman, prestolonaslednik Savdske Arabije ima v lastni 135 metrov dolgo jahto, za katero je odštel 560 milijonov ameriških dolarjev. Ima 15 suit, nočni klub, več bazenov, SPA, telovadnico in dva jacuzzija.

Serene

11. Rising Sun
590 milijonov ameriških dolarjev

Medijski mogotec David Geffen ima v lasti 138 metrov dolgo jahto, za katero je odštel 590 milijonov ameriških dolarjev. Ima igrišče za košarko in dovolj prostora za 18 ljudi. Leta 2017 so si počitnice na tej jahti na povabilo lastnika privoščili tudi Obamovi.

Rising Sun

12. The Azzam
600 milijonov ameriških dolarjev

600 milijonov ameriških dolarjev vredna jahta Azzam velja za največjo zasebno jahto na svetu. Po govoricah naj bi s seboj nosila podmornico in raketni zaščitni sistem. Čigava točno naj bi bila, ni znano, po govoricah sodeč, pa naj bi si jo lastil šejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan, predsednik Združenih arabskih emiratov.

The Azzam

13. Eclipse
od 210 milijonov ameriških dolarjev do 1,5 milijarde ameriških dolarjev

O vrednosti jahte ruskega mogotca Romana Abramoviča se zgolj ugiba, in sicer med vrednostjo 600 milijonov in 1,5 milijarde ameriških dolarjev. Megajahta ima več pristajališč za helikopterje, več kot 20 kabin za goste, dva bazena, savno in več jacuzzijev.

Eclipse

Eclipse

14. The History Supreme
4,8 milijarde ameriških dolarjev

The History Supreme je najdražja jahta na svetu in je narejena iz čistega zlata. Po govoricah naj bi bila v lasti malezijskega poslovneža, ki je leta 2011 zanjo odštel neverjetnih 4,8 milijarde ameriških dolarjev. Dolga je 30 metrov, za njeno izdelavo pa so porabili več kot 100.000 kilogramov zlata, platine in drugih žlahtnih kovin.
 History Supreme