Minilo je leto dni in bomo ta vikend ponovno spremljali žensko smučarsko tekmo Zlata lisica, tokrat 55. zapovrstjo. Pod Pohorjem bo veselo, da boste karseda podkovani z znanjem, pa smo pripravili zanimivosti o tekmi, ki jih malodko pozna.

Pripravili smo 11 zanimivosti o tekmi, ki jih malodko pozna. Boste spremljali letošnjo Zlato lisico?

1. Prva Zlata lisica je potekala od 29. februarja do 1. marca 1964. Zmagovalka prve Zlate lisice je bila francoska smučarka Marielle Goitschel.

2. Včasih so izbirali tudi pohorsko mis, torej najlepšo smučarko na tekmovanju. Prva pohorska mis je postala Belgijka Patrizia Du Roy de Blicquy. Izbralo jo je 57 gledalcev v mariborskem hotelu Slavija. Najlepše smučarke naj bi izbirali do leta 1977, ko je zadnji laskavi naslov osvojila Američanka Christin Cooper.

3. Oče Zlate lisice je Dušan Senčar. Podvig, torej, da se v Mariboru organizira tekmovanje za ženske, je organizatorjem uspel predvsem zaradi dejstva, da je bil Dušan tedaj član Organizacije alpskih dežel. Odločili so se, da bodo v vseh alpskih državah organizirali po eno tekmo, ki bo obvezna za vse najboljše smučarke. Tako sta se prve tekme, 27. februarja 1964, udeležili tudi aktualni olimpijski prvakinji iz Innsbrucka, sestri Goitschel.

Marielle Goitschel leta 1968

4. Navdih za ime tekmovanja, torej za Zlato lisico, sta smučarski skakalec Franci Čop in mariborski turistični delavec Marjan Kožuh, našla v filmu Lov na lisice, ki prikazuje dva smučarja, ki lovita lisico.

5. Prve tri smučarke so 30 let okoli vratu dobile lisičje kožuhe, te so leta 1995 zamenjale zlate broške iz rumenega, belega in rdečega zlata in z dragimi kamni.

6. Rekorderka Zlate lisice je švicarska smučarka Vreni Schneider, ki je posamično zmagala kar osemkrat. Prav tako je rekorderka v skupnih zmagah, teh ima sedem.

7. Na stopničkah Zlate lisice je stalo pet Slovenk. Mateja Svet je leta 1988 slavila dvojno zmago (slalom + veleslalom), leta 1990 pa je zmagala v veleslalomu. Leta 1991 si je Nataša Bokal prvo mesto v slalomu delila z avstrijsko smučarko Petro Kronberger, leta 1994 pa sta na prvi stopnički stali Urška Hrovat in Vreni Schneider. Tina Maze je leta 2005 zmagala v veleslalomu, 2013 pa v slalomu.

8. “Himna” Zlate lisice je priložnostna polka, ki jo je leta 1972 napisal Vinko Šimek. Prvič sta jo na smučarskem plesu v Slaviji izvedla Marjana Deržaj in Alfi Nipič.

9. Zlata lisica se je v koledar svetovnega pokala uvrstila leta 1970 in je ena najbolj rednih članic.

10. Zlata lisica je rodni Maribor prvič zapustila leta 1974, ko so tekmo priredili v Bad Gasteinu v Avstriji. Razlog je bilo pomanjkanje snega. Leta 1975 se je selila na Jahorino, kjer so Sarajevčani tačas organizirali tekmo evropskega pokala, leta 1976 pa je prvič potekala v Kranjski Gori. Tam je potekala leta še 1988, 1991, 2007, 2012, 2014 in 2018.

11. Leta 1999 je tekmovanje za Zlato lisico postalo polnopravni član združenja najbolj znanih tekem svetovnega pokala Big 5. V tem združenju so še Alta Badia, Garmisch-Partenkirchen, Gardena-Greoden, Kitzbeuhel, Kranjska Gora, Schladming, Wengen, Val d’Isere in Cortina d’Ampezzo.