Opuščanje slabih navad in oblikovanje novih ni mačji kašelj. Dejanj, ki jih izvajamo vsakodnevno, se na žalost ni mogoče znebiti kar tako. To pa še ne pomeni, da uspeh ni mogoč.

Si želite prevzeti pozitivne navade, a vas je strah, da vam bi spodletelo? Če se trdno odločite, da boste načrt izpeljali do konca, potem ni razloga za skrb. Trud bo vsekakor poplačan: z rezultati ne boste zadovoljni le sami, pač pa tudi ljudje okoli vas.

Predstavljamo vam 3 neprecenljive navade, ki s časom postanejo lažje in bi jih moral osvojiti vsak človek.

1. Branje

Branje

Branje

Že res, da vsakodnevno beremo objave na družbenih omrežjih, bloge in novice na različnih spletnih straneh, a branje knjig je nekaj povsem drugega, saj zahteva čas in vztrajnost.

Priporočamo vam, da vsakič, ko imate nekaj minut prostega časa, odprete knjigo. Čas, ki bi ga sicer porabili za brskanje po Facebooku in Instagramu ali preverjanje elektronske pošte, raje posvetite branju. Pri tem niti ni pomembno, ali gre za knjigo v tiskani ali elektronski obliki.

Preseneči boste, kako hitro se boste pomikali skozi vrstice in pri tem zamotili svoje misli. Branje bo hitro postalo mnogo več kot le mukotrpna obveznost.

2. Zbujanje ob zgodnjih urah

Če niste jutranja oseba, je zbujanje ob zgodnjih urah za vas verjetno na vrhu seznama najbolj nehvaležnih opravil.

Zbujanje ob zgodnjih urah? Zakaj pa ne.

Zbujanje ob zgodnjih urah? Zakaj pa ne.

Ko razmišljate o tem, da bi budilko nastavili nekoliko bolj zgodaj, se morate najprej vprašati, kdaj se boste odpravili v posteljo. Izjemnega pomena je, da vsakodnevno upoštevate svojo večerno rutino. Preden zatisnete oči, si privoščite hladno prho, pozornost posvetite svojim mislim in v roke vzemite knjigo. Osredotočite se na dejavnosti, ki vam bodo pomagale potoniti v trden spanec.

Ne glede na vse si morate še vedno zagotoviti toliko spanja, kolikor ga dejansko potrebujete. Po dveh ali treh tednih od spremembe spalnega vzorca boste spoznali, da zbujanje ob zgodnjih urah ni noben bavbav.

3. Odpuščanje

Do ljudi, ki nas obkrožajo, moramo biti razumevajoči, sočutni in strpni. Zmožnost poslušanja in gledanja na svet skozi tuje oči je težko osvojiti, a je zato toliko bolj cenjena vrlina.

Naučite se odpuščati tistim, ki si tega zaslužijo.

Naučite se odpuščati tistim, ki si tega zaslužijo.

Mnogi ljudje trdijo, da bodo svoj pogled na svet spremenili, a zaobljubo prekršijo že prvi dan. Do tega pride zato, ker navad ni mogoče spremeniti preko noči, ampak sčasoma.

Če si želite postati oseba, sposobna odpuščanja, morate neprestano iskati situacije, v katerih lahko svoje ravnanje popravite. Na svoje reakcije bodite pozorni, storite korak nazaj in si stvar ogledajte z različnih zornih kotov.