Število turistov, ki želijo obiskati najbolj čudovite kotičke na Zemlji, še naprej strmo narašča. Kako tudi ne, ko pa je po zaslugi globalizacije z enega konca sveta na drugega mogoče priti v zelo kratkem času in relativno poceni.

Predstavljamo vam 10 priljubljenih destinacij, ki se borijo s preveč turisti.

Benetke, Italija

Benetke, Italija

Benetke, Italija

Turisti, ki bodo v Benetke pripotovali z avtom, letalom ali ladjo, bodo morali za vstop v mestno središče plačati vstopnino. Cena slednje bo znašala med 3 in 10 evrov in bo odvisna od letnega časa. Beneški župan Luigi Brugnaro želi obiskovalce prepričati, da v okviru dnevnih izletov raziščejo okolico mesta. Občina bo dodatne prihodke namenila vzdrževanju in čiščenju.

Maya Bay, Tajska

Maya Bay, Tajska

Maya Bay, Tajska

Maya Bay je zaliv na tajskem otoku Phi Phi Leh, ki je zaslovel kot prizorišče snemanja filma Obala (The Beach, 2000). V zadnjih letih idilično plažo vsak dan s čolni obišče do pet tisoč turistov. Oblasti si prizadevajo ponovno obuditi morski ekosistem, ki je zaradi prenatrpanosti v slabem stanju. V času nizke sezone (od junija do septembra) bo plaža zato zaprta za turiste.

Macchu Pichu, Peru

Macchu Pichu, Peru

Macchu Pichu, Peru

Starodavno mesto Inkov slovi kot izjemno privlačna destinacija za turiste, ki pa za sabo puščajo pogubne posledice, kot so poškodovane poti in nakopičene smeti. Leta 2017 so odgovorni uvedli pravilo, ki obiskovalcem omogoča nakup vstopnic za polovico dneva (dopoldanske ali popoldanske), pri čemer je število teh omejeno.

Majorka, Španija

Majorka, Španija

Majorka, Španija

Špansko mesto Palma de Mallorca, ki ga obišče približno 10 milijonov ljudi letno, se je kot prvo mesto v Španiji odločilo za prepoved oddaje stanovanj turistom. Ta sicer ne velja za enostanovanjska zasebna domovanja, ki se ne nahajajo v bliižni letališča ali na zaščitenih območjih. Oblasti so hkrati podvojile ceno turistične takse, ki zdaj znaša 4 € na osebo na dan.

Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam, Nizozemska

V Amsterdam se letno odpravi skoraj 20 milijonov turistov, ki s svojim neotesanim vedenjem povzročijo veliko škode. Mesto je zato omejilo oddajo stanovanj preko platforme Airbnb in prepovedalo odprtje novih trgovinic v središču mesta. Hkrati si želi turiste iz množično obiskanih atrakcij s pomočjo mobilnih aplikacij preusmeriti na manj obljudene kraje.

Galapaški otoki, Ekvador

Galapaški otoki, Ekvador

Galapaški otoki, Ekvador

Arhipelag, sestavljen iz 14 večjih in 3 manjših otokov, je obiskovalcem privlačen zavoljo edinstvenih rastlinskih in živalskih vrst. Oblasti so pri ravnanju z njimi previdne, saj se lahko že najmanjša sprememba v okolju odrazi v njihovem izumrtju. Turisti morajo upoštevati 14 jasno določenih pravil, med katerimi najdemo tudi pravilo, ki pravi, da je obisk mogoč le v spremstvu licenciranega vodiča.
[su_button url=”https://citymagazine.si/clanek/v-tej-evropski-drzavi-vas-bodo-oglobili-ce-boste-nosili-japonke/” target=”blank” style=”flat” background=”#438d47″ size=”7″ wide=”yes” center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: hand-o-right” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Te zanima, v kateri evropski državi boš za hojo z japonkami plačal kazen? Preveri tukaj![/su_button]

Cinque Terre, Italija

Cinque Terre, Italija

Cinque Terre, Italija

Pokrajina Cinque Terre zajema 5 čudovitih mestec, ki so nastala na strmi klifni obali. Vsako leto pozdravi več kot 2 milijona turistov. Ti se radi sprehajajo po slikovitih poteh nad mesti, ki pa zaradi erozije postajajo vse bolj nevarne. Prav iz tega razloga so leta 2012 zaprli pot med mestoma Riomaggiore in Manarola, na kateri je plaz poškodoval skupino avstralskih turistov. Ljudem je od nedavnega na voljo aplikacija za pametne telefone, ki jim da vedeti, ali je katera izmed poti v danem trenutku prenatrpana.

Jeju, Južna Koreja

Jeju, Južna Koreja

Jeju, Južna Koreja

Na relaciji med južnokorejskim glavnim mestom Seul in 90 kilometrov oddaljenim otokom Jeju je letno opravljenih skoraj 65.000 letov. Otok obišče 15 milijonov turistov, ki jih zanimajo predvsem vulkanska pokrajina, čudoviti slapovi in erotični zabaviščni park. Naraščajoče število turistov povzroča kopičenje smeti in prometne zastoje. Južnokorejska vlada na severnem delu otoka načrtuje gradnjo še enega letališča, kar pomeni, da lahko Jeju v prihodnje pričakuje še več turistov.

Santorini, Grčija

Santorini, Grčija

Santorini, Grčija

Otok Santorini še naprej ostaja ena najbolj priljubljenih grških počitniških destinacij. Na leto ga namreč obišče več kot 30 milijonov ljudi. Zaradi tega se že vrsto let spopada s problemom oskrbe z vodo in električno energijo. Oblasti so se odločile, da število potnikov, ki na otok prispejo z ladjami, omejijo na 8000 na dan. Obenem bi naj v prihodnosti sprejele ukrepe v prid oslov in mul (omejitev teže in delovnega časa), ki po otoku prenašajo turiste.

Dubrovnik, Hrvaška

Dubrovnik, Hrvaška

Dubrovnik, Hrvaška

K povečanju števila turistov v Dubrovniku je v zadnjih letih pripomogla Igra prestolov. Privrženci serije, ki se bo zaključila v letošnjem letu, si z zanimanjem želijo ogledati njene snemalne lokacije. Odgovorni se bojijo, da bi povečan promet poškodoval antične stavbe. V letu 2019 bodo zato dnevno sprejeli le dve križarki oziroma največ 5000 potnikov. Prihode v mesto bodo spremljali tudi preko varnostnih kamer.

[su_button url=”https://citymagazine.si/clanek/top-10-najbolj-obljudene-plaze-na-svetu/” target=”blank” style=”flat” background=”#438d47″ size=”7″ wide=”yes” center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: hand-o-right” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Kam greš poleti? Izogibaj se teh plaž – turistov je namreč ogromno. Preveri, katerih je 10 najbolj obljudenih plaž na svetu. [/su_button]