Ko boste našo čudovito Slovenijo prečesali po dolgem in počez, skočite še na te neverjetne točke v naši neposredni bližini, ki ponujajo izjemen razgled in neponovljive izkušnje!

Ste pripravljeni za izjemno vikend doživetje? Preverite naslednjih pet destinacij, ki nam jih ponujajo sosedi!

Skywalk Biokovo

Biokovo, Hrvaška

Skywalk Biokovo (Foto: FB Skywalk Biokovo / Cro Drone)

Skywalk Biokovo (Foto: FB Skywalk Biokovo / Cro Drone)

Skywalk, razgledna ploščad v obliki podkve, se nahaja na robu pečine, na območju Ravne Vlaške na jugozahodnem delu naravnega parka Biokovo. 1.288 metrov nad prepadom boste imeli priložnost uživati v navdušujočem razgledu na Makarsko riviero in na otoke, zaradi steklenih tal pa boste imeli občutek, da se sprehajate med oblaki. V sklopu razgledne ploščadi je bil zgrajen tudi geološki steber, to je 3D-pogled na prerez skalovja, ki tvori območje Biokova od nastanka do danes, z geološko časovno tabelo ter opisom starosti in vrst kamnin. Do nebeške promenade lahko dostopate po lokalni cesti, ki vodi od recepcije v naravni park Biokovo do najvišjega vrha, Sv. Jurija, ki leži na nadmorski višni 1.762 metrov. Kot zanimivost naj dodamo, da je to najvišje ležeča asfaltirana cesta na Hrvaškem.

Pyramidenkogel

Vrbsko jezero, Avstrija

Pyramidenkogel (Foto: pyramidenkogel.info / © Gert Steinthaler)

Pyramidenkogel (Foto: pyramidenkogel.info / © Gert Steinthaler)

Razgledni stolp Pyramidenkogel, ki stoji na 851 metrih nadmorske višine, na vrhu Jedvovce pri Celovcu, se v nebo dviga 100 metrov, nanj pa se boste morali povzpeti po 441 stopnicah. Če vas ob misli na to zmrazi, ne skrbite, na voljo je tudi panoramsko dvigalo. Zaščitni znak avstrijske Koroške in najvišji leseni stolp na svetu ponuja spektakularen razgled na Vrbsko jezero in gore s kar treh razglednih ploščadi, pa tudi iz Sky Boxa, 360-stopinjske steklene platforme z restavracijo. Z višine 52 metrov se boste lahko na trdna tla spustili kar s toboganom. V osnovni zgradbi stolpa sta v pritličju še restavracija z domačo in mednarodno kuhinjo in trgovina s spominki.

Kotli

Buzet, Hrvaška

Kotli (Foto: IG Croatia Full of Life)

Kotli (Foto: IG Croatia Full of Life)

Za pravljico ni treba daleč. To potrjuje kraj Kotli, ki leži v Istri in je del mesta Buzet. Kraj je znan po slapovih reke Mirne, ki je obdana z vodnimi mlini. Tukaj so slapovi na skalah naredili vdolbine v obliki kotla, po čemer je, jasno, kraj dobil ime. Včasih je bila vasica Kotli polna prebivalcev, ki so se ukvarjali z različnimi obrtmi, in gospodarsko najmočnejša vas v regiji Hum, danes pa je zaščiteno podeželsko območje, ki resnično spominja na turški Pamukkale, v prevodu “bombažni grad”.

Termalno jezero Hévíz

Hévíz, Madžarska

Termalno jezero Hévíz (Foto: heviz.hu)

Termalno jezero Hévíz (Foto: heviz.hu)

Madžarsko jezero Hévíz je največje biološko aktivno naravno termalno jezero na svetu, ki poživi tako telo kot tudi duha! Nahaja se v istoimenskem mestecu, le tri ure vožnje iz Ljubljane, njegovo ime pa v dobesednem prevodu pomeni “termalna voda”. Izvir 4,4 hektarjev velikega jezera, bogatega z žveplom, je 38 metrov pod zemljo, v globoki jami. Nastalo naj bi že v antiki, v času, ko je nastalo tudi Blatno jezero in pa bazaltno gorovje okoli jezera. In že takrat naj bi ljudje poznali zdravilne lastnosti tega izvira, ki mu še danes pripisujejo tovrstno moč. Tukaj naj bi si tako pozdravili številne bolezni, če se boste potopili v vodo, se namazali z blatom ali pa pili termalno vodo iz kakšne izmed brezplačnih fontan po mestu. Poleg kopanja boste tukaj našli tudi druge aktivnosti, ki bodo pripomogle k ohranjanju fizičnega in duševnega zdravja. Na voljo so aktivni športni programi, kot so nordijska hoja, kolesarske ture, sprehodi po mestu … Odločite se lahko tudi za izlet do palače v Blatenskem Kostelu (Keszethely), ki je ena večjih in najbolj obiskanih na Madžarskem, se odpravite na razgledni hrib Balatongyörök – Szépkilátó ali pa v jamo Tapolca, kjer se boste s čolnom vozili po čudovito modrem podzemnem jezeru in občudovali jamo, v kateri ni kapnikov.

Kanjon reke Krupe

Velebit, Hrvaška

Kanjon reke Krupe (Foto: IG Time Out Croatia / Goran Safarek)

Kanjon reke Krupe (Foto: IG Time Out Croatia / Goran Safarek)

V bližini mesta Obrovac, eno uro vožnje iz Zadra, se nahaja raj za sprehajalce, pohodnike in ljubitelje narave. Tukaj je namreč reka Krupa uspela s svojimi le sedmimi kilometri ustvariti eno najlepših kulis na našem planetu – kanjon, kjer voda občasno prosto pada, s čimer naredi predstavo za vsa čutila! Turkizni, modri in temnomodri barvni odtenki, uokvirjeni z divjim zelenjem in ostrino skal, predstavljajo posebno doživetje, ki ga je težko opisati z besedami. Ena najbolj romantičnih točk kanjona je slikovit Kudin most, prek katerega lahko prehajate na drugo stran reke in se povzpnete na rob kanjona. Po legendi naj bi ta most nastal iz ljubezni – mladi mož, po katerem ima most tudi ime, naj bi le-tega zgradil iz lehnjaka, da bi lahko prek prišel do svoje drage na drugi strani. V bližini izvira Krupe se nahaja tudi samostan, star več kot 700 let. V njem boste našli čudovite freske, kot tudi ikone in druge dragocene predmete.