Želja po potovanju in odkrivanju sveta se v marsikomu porodi veliko večkrat, kot je to za finančno stanje dobro. A to ne pomeni, da morate ostati doma – predstavljamo vam nekaj alternativ, kamor se lahko podate tudi v obdobju, ko ste bolj na tesno z denarjem. Kam na dopust? Čarobne evropske destinacije, ki so poceni.

Ni potrebno oditi na drug konec sveta, da izkusite drugačen utrip mesta, spoznate nove ljudi in zopet občutite tisti pretok adrenalina, ki švigne čez vaše telo vsakič, ko se odpravite novi dogodivščini na proti.

Te evropske destinacije ponujajo paleto novih odkritij, popolne pa so za vse tiste, ki ste na “budžetu“.

Kam na dopust? Čarobne evropske destinacije, ki so poceni:

Bukarešta (Romunija)

Bukarešta

Bukarešta je čudovita destinacija predvsem zato, ker v njej še ne vlada turizem – cene so precej nizke, utrip mesta pa je pristen. Velja za drugo najcenejše glavno mesto v Evropi. Ko boste tam, si ne pozabite ogledati njihovega parlamenta, ki je tako ogromen, da porabi letno okoli 6 milijonov evrov elektrike in ogrevanja. Poleg parlamenta si je vredno ogledati še trg revolucije, nikar pa ne preskočite številne čudovite parke, ki jih mesto ponuja.

Kakšne so cene v tem mestu? Za taksi boste na vsak prevožen kilometer odšteli približno 0,4 evra, za vrček točenega piva dober evro, za obrok v poceni restavraciji pa 5 evrov. Posteljo v skupni sobi v hostlu lahko najdete že za 5 evrov na noč.

Krakov (Poljska)

Krakov

Ko boste enkrat obiskali Krakov, se boste v to očarljivo mesto želeli vedno znova vračati. Ponaša se z enim največjih srednjeveških trgov v Evropi in se ponaša z nagrado trejtega najcenejšega evropskega mesta. Ko boste tam, si ne pozabite ogledati znamenite soseske Kazimierz, bazilike svetega Frančiška in nekdanjo tovarno Oscar Schindlerja, ki je med drugo svetovno vojno rešil življenje tisočim judom.

Kakšne so cene v tem mestu? Za kapučino boste odšteli okoli 1,5 evra, za poceni obrok pa celo manj kot 5 evrov. V hostlu lahko spite od 10 evrov na noč dalje.

Sofija (Bolgarija)

Sofija

Podobno kot Bukarešta tudi Sofija še nima uveljavljene turistične scene, kar prinaša možnosti svobodnega odkrivanja mesta, brez vnaprej zapisanih smernic, česa nikakor ne smete izpustiti. Ko boste na lastno pest raziskovali mesto, pa se ustavite tudi pri katedrali svetega Aleksandra Nevskija, če se vam zaželi narave, pa priporočamo vzpon na bližnjo goro Vitošo.

Kakšne so cene v tem mestu? V Sofiji vas bo točeno pivo v restavraciji stalo približno evro, najcenejše prenočišče pa se dobi že za 7 evrov. Tudi vstopnine muzejev so zelo ugodne (od 2 do 5 evrov), študentom pa pripada tudi 50 % popust.

Vilna (Litva)

Vilna

Vilna je pravi skriti biser – na njegovih ulicah kraljuje neskončno prijeten utrip mesta, v restavracijah pa se je možno za precej normalno ceno najesti kot lord. Vilna je seveda nekoliko dražja od ostalih mest na tem seznamu, saj se nahaja precej severno. Še vedno pa je za severne države relativno poceni. Slovi po odlični učilni umetnosti, vredno pa si je ogledati tudi muzej genocida. Nikar ne izpustite sprehoda po bohemski soseski Uzupis.

Kakšne so cene v tem mestu? Pivo lahko v baru dobite že za 2 evra, večerjo pa je moč najti tudi za manj kot 10 evrov.

Bratislava (Slovaška)

Bratislava

Bratislava sicer ni tako glamurozna kot sosednji Dunaj, je pa zato toliko bolj prijetna, naravna, pristna in seveda cenovno ugodna!

Kakšne so cene v tem mestu? Obrok v ugodni restavracije stane manj kot 5 evrov, mestni promet pa je cenejši kot v Ljubljani (med 0,8 in 1,3 evrana vožnjo). Ko boste tam, ne zamudite ogleda gradu, katedrale svetega Martinapalače Grassalkovich in modre cerkve.