Se tudi vi sprašujete, kam na dopust 2019? Pri tem vam lahko vedno pomagamo! Tukaj so alternativne počitniške destinacije za letošnje leto. To pomeni, da se ne bomo ustavljali v najbolj znanih mestih, otokih, plažah na svetu, ampak smo le-tem poiskali (manj znane) alternative.

Če tudi vas muči vprašanje, kam na dopust 2019, si lahko oddahnete. Poskusili vam bomo pomagati. V ta namen smo poiskali alternativne počitniške destinacije, ki so prav tako lepe in vredne ogleda.

Se še vedno sprašujete kam na dopust 2019? Potem hitro preverite naš spodnji seznam in pripravite kovčke.

Namesto Islandije … obiščite Azore.

Azori

Glede na podatke Bloomberga so turisti v letu 2017 presegli število Islandcev v razmerju 7:1. Čeprav je Islandija čudovita in zagotovo vredna obiska, ogromno število turistov v visoki sezoni (od junija do avgusta) k trajnosti države gotovo ne prispeva. Priporočamo vam, da Islandijo obiščete jesen, pozimi ali spomladi, za poletne počitnice pa raje izberete Azore.

Azori se nahajajo v severnem delu Atlantskega ocena, zahodno od celinske Portugalske. So manj obiskani kot Islandija, se pa prav tako ponašajo z divjim in pustolovskim terenom. Popotniki lahko tako pričakujete bujne gozdove, vulkane in globoko modro vodo. Glede na podatke Lonely Planeta je let 5 odstotkov Azorov razvitih, okoli 75 odstokov energije pa prihaja iz obnovljivih virov. To je tako prva alternativna destinacija, ki vam lahko pri vprašanju kam na dopust 2019, že nekoliko pomaga.

Namesto Londona … obiščite York.

York, Anglija

London velja za eno najbolj obiskanih mest na svetu. Vsako leto gosti med 30 in 40 milijoni turistvov, ljudje pa ga najraje obiščejo prav poleti. Namesto, da se podate v London, letos potujte v eno manjših in manj znanih angleških mest: York.

York se nahaja le 2 uri vožnje stran od prestolnice, srednjeveško mesto pa je prav tako bogato z zgodovino in čarom kot ga ima dražji in prenatrpan London. Vzemimo na primer hambles. Ozek tlakovan labirint in verjetno ena najbolj znanih srednjeveških ulica na svetu je najbolj priljubljena znamenitost Yorka. Mesto obdaja skoraj 5 kilometrov dolgo obzidje, ki je med drugim tudi najdaljše nedotaknjeno obzidje v Angliji. York je prav tako čudovita destinacija za vse ljubitelje knjig, saj ima več mikavnih in neobičajnih knjigarn, kot London. In podobno kot v Londonu, boste tudi tukaj našli številne pube, kjer si lahko privoščite pint piva.

Namesto Amsterdama … obiščite Utrecht.

Utrecht, Nizozemska

Sloviti kanali, kolesarjem prijazne ceste, barvite vrstne hiške – nismo presenečeni, da je Amsterdam tako mikaven. Je živahno, zabavno in relativno dostopno mesto za turiste, vendar je tak tudi Utrecht, le da brez množic.

Nahaja se dobrih 45 kilometrov iz nizozemske prestolnice, pogosto pa ga imenujejo kar “ležerna alternativa Amsterdamu”. Tudi to mesto ima kanale, kolesa in odlično kavo. Manjše čudovito sredenjeveško mesto je bogato z zgodovino in kulturu, zaradi česar je popolna alternativa že tako prenatrpanemu Amsterdamu.

Namesto Caprija … obiščite Comino.

Modra laguna, Comino, Malta

Dve leti nazaj je župan Caprija v Italiji opozoril, da je priljubljena počitniška destinacija izpostavljena nevarnosti, da zaradi števila turisto eksplodira. Zgodovinski in razgiban otok v Neaplejskem zalivu prav poleti obišče največ ljudi. Letos namesto Caprija izberite Malto in otok Comino.

Otok meri 3 in pol kvadratne kilometre, na njem pa živijo le trije prebivalci, kar pomeni, da na otoku skorajda ni avtomobilov. Kot Capri ima tudi Comino bogato zgodovino, naselili so ga namreč vitezi in pirati. Popoln je za vse, ki imate radi pohodništvo, kampiranje, snorklanje, lenarjenje in za vse, ki bi radi zaplavali v slovito Modro laguno.

Namesto Münchna … obiščite Plzeň.

Plzen, Češka

München je znan po pivo, lepi arhitekturi in bližini Alp. Vsako leto gosti tudi največji festival piva na svetu, Oktoberfest, zato ni čudno, da si ga želijo turisti vsaj enkrat v življenju obiskati. Čeprav ni tako natrpan, kot je na primer nemška prestolnica Berlin, so lahko odlična alternativa letošnjih poletnih počitnic druga evropska mesta, ki slovijo po pivu – kot je na primer češki Plzeň.

Mesto, kjer je nastalo pivo Pilsner (prvič proizvedeno pred 177 leti), je popolna destinacija za ljubitelje piva in ljubitelje zgodovine. Naselbini je leta 1290 Venčeslav II. Češki podelili status pravice in svoboščine Kraljevega mesta, šarmantno mestno središče pa je bilo razglašeno za zgodovinsko znamenitost. Je dom druge največje sinagoge v Evropi, tlakovano mesto pa je odlična poletna izbira za uživanje ob pivu in raziskovanmje vzhodne Evrope, da ne pozabimo tudi cenovno ugodna. Od češke prestolnice Prage vas loči le 90 minut vožnje z vlakom.

Upamo, da smo vam vsaj malo uspeli pomagati pri izbiri letošnje počitniške destinacije oziroma pri odgovoru kam na dopust 2019! Vam je naša izbira všeč? Imate sami kak dober predlog za alternativno počitniško destinacijo? Zapišite v komentarju!