Prvih nekaj mesecev je lahko za novopečena starša zelo napornih. In ta raziskava je pokazala, da morajo novopečene mamice dvakrat pogledati svojega partnerja, ko se naslednjič sredi noči dvignejo iz postelje, da potolažijo ali nahranijo otroka.

Raziskava, ki so jo opravili pri reviji Mother & Baby je namreč pokazala, da se ob otroškem joku več kot polovica očetov pretvarja, da spi, da bi se tako izognilo nočnemu vstajanju. V študiji je sodelovalo 2.000 staršev, in kar 52 odstotkov moških je priznalo, da ob otroškem joku spijo dalje oziroma se pretvarjaja, da spijo. Mnogi moški namreč menijo, da v takšnih situacijah ne morejo nadomestiti mame, 1 od 5 očetov pa meni, da otroci v takšnih situacijah želijo samo mamo. Moškim izgovorom pa še kar ni konca: 3 od 10 moških so opravičilo našli v tem, da morajo biti odpočiti za “jutrišnji delovni dan”.

Ali moški spijo?!

Raziskovalci so pri tem opozorili, da pomanjkanje spanja in zamere novopečenih mamic, pogosto vodijo do težav v partnerski odnosih. 6 od 10 mamic je namreč dejalo, da so se jim partnerji zamerili, ker ponoči ob otroškem joku niso vstali. Skoraj tri četrt mamic je dejalo, da je pomanjkanje spanja pokvarilo njihovo ljubezensko življenje, večina pa je dejala, da raje, kot da se igrajo med rjuhami, spijo.
6 od 10 žensk je med drugim tudi povedalo, da je otrok v partnerski odnos prinesel “ogromno napetost”. Mame se na splošno počutijo “naveličane, izčrpane in imajo občutek, da morajo biti na večih mestih naenkrat”.

Elena Dalrymple, urednica revije Mother & Baby je povedala: “Mogoče se zdi logično, da so mame tiste, ki se med porodniškim dopustom ponoči vstajajo, a ko se vrnejo na delo, bi moralo to biti razporejeno 50/50. Sramotno je, da se toliko očetov ponoči ne vstane, ker če bi novopečena straša delala kot ekipa, bi to težko obdobje lažje prebrodila. Mame njuno potrebujejo pomoč, in očitno je, da jih bo podpiral oče oziroma partner.”