Mnenja o glasbenih koncertih so že od nekdaj deljena: za nekoga je to mesto prerivanja, stiskanja in bučnosti, za druge pa raj na zemlji. Tisti, ki jih radi obiskujete, boste nad rezultati te študije presenečeni. Tisti, ki vam koncerti niso ljubi, pa morda te še vzljubite.

Obiskovanje glasbenih koncertov in festivalov vam lahko podaljša življenjsko dobo, pravi nova študija, v kateri so raziskovalci ugotavljali, kakšen vpliv na življenjsko dobo imajo glasbeni koncerti.

V raziskavo so vključili udeležence, ki se sicer v življenju ukvarjajo z jogo, s sprehajanjem psov in obiskovanjem koncertov – s psihometričnim testom in merjenjem srčnega utripa so tako ugotovili, da obiskovanje koncertov prispeva k boljši kakovosti življenja. Posledica tega je podaljšanje naše življenjske dobe za devet let.
giphy (5)

Rezultati študije so pokazali, da ima obiskovanje koncertov velik vpliv na zdravje, srečo in kakovost življenja.
Že 20 minut prisotnosti na koncertu lahko za 21 % izboljša počutje. Sicer pa se je, kot so raziskovalci med študijo analizirali, samozavest udeležencev koncertov povečala za 25 %, duševna stimulacija pa za 75 %.
giphy (6)

Raziskovalci dodajajo, da lahko z združitvijo rezultatov njihove raziskave dobimo recept, kako si življenjsko dobo podaljšati za skoraj eno desetletje.