Znanstveniki trdijo, da obstaja najboljša glasba, ob kateri boste zaspali.

Zaskrbljenost zaradi slabega spanca je lahko huda težava, a na srečo v novi raziskavi o pozitvinih učinkih meditativne glasbe na spanec znanstveniki ugotavljajo, da je zdaj pravi čas, da si pred spanjem zavrtite posebno zvrst glasbe.

Pred spanjem si zavrtite glasbo, a bodite pozorni na zvrst.

V raziskavi je 149 zdravih odraslih (povprečna starost udeležencev je bila 26 let) v treh ločenih nočeh poslušalo različne zvrsti glasbe, medtem pa so raziskovalci merili njihov srčni utrip, raven tesnobe in sposobnost spanja.

Tri noči zapored so udeleženci poslušali glasbo.

Prvi večer so udeleženci pred spanjem poslušali meditativno joga glasbo, drugi večer pop glasbo, tretjo noč pa niso poslušali ničesar. Vsako noč so raziskovalci merili njihov srčni utrip pet minut pred začetkom poslušanja glasbe, deset minut po začetku poslušanja in pet minut po poslušanju. Poleg tega so udeleženci pred in po glasbeni seji poročali tudi o svoji stopnji anksioznostni.

Študija je pokazala, da je bila meditativna glasba najučinkovitejša pri zmanjševanju anksioznosti ljudi pred spanjem, pop glasba in popolna tišina pa sta povzročili anksioznost. Ležanje v tišini torej ni najboljši način za spanje. Če želite zaspati hitro in se počutiti sproščeno, si raje predvajajte meditativno joga glasbo, kakšne raztezne vaje pa tudi ne bodo odveč.