Če gre soditi po napovedih, ki so jih ljudje podajali v 20. stoletju, od prihodnosti raje ne pričakujte preveč –, ker so leteči avtomobili, roboti in Mars kot počitniška destinacija le iluzija.

Ljudje se že od nekdaj radi preizkušamo v podajanju takšnih in drugačnih predvidevanj za prihodnost, ki se v večini primerov izkažejo za pretirane ali utopične.

Ob tem si lahko zastavimo vprašanje, ali so napovedi preveč ambiciozne ali pa ljudje v realiziranje svojih idej ne vlagamo dovolj truda? Če pomislimo, ni težko ugotoviti, da v večini primerov obvelja prva možnost. Tehnologija resda napreduje s svetlobno hitrostjo, a kljub temu moramo ostati z nogami trdno na tleh.

Kako so si v 20. stoletju predstavljali, da bomo živeli danes? Vabimo vas na prav posebno potovanje, v okviru katerega boste spoznali domove, ki vsaj zaenkrat še niso bili zgrajeni!

Premikajoča se hiša.

Premikajoča se hiša

Cigaretna sličica House Rolling Through The Countryside je bila del kolekcije, ki jo je na začetku 20. stoletja narisal Jean-Marc Côte – ta je s svojimi umetninami želel prikazati, kakšno bo življenje leta 2000.

Steklena hiša

Steklena hiša

Ta hiša bi naj zaslugi stekla, ki prepušča ultravijolične žarke, in živosrebrnih svetilk, poskrbela, da poletje traja skozi vse leto. Steklo Vitaglass se kljub temu, da so ga ustvarjalci preizkusili in zanj celo zasnovali oglaševalsko kampanjo, ni uveljavilo.

Kotaleča se hiša

Kotaleča se hiša

Septembrska izdaja revije Everyday Science and Mechanics je leta 1934 bralcem sporočila, da bodo hiše okrogle oblike postale hit, kar se kasneje ni izkazalo za pravilno napoved – ljudje očitno niso želeli živeti v stavbi, ki spominja na kolo za hrčke. 🙂

Ultralahka hiša

Ultralahka hiša

Avtorji knjige This Unfinished World, ki je izšla januarja 1942, so si zamislili postopek, ki omogoča grajenje ultralahkih potresno varnih objektov – idejo lahko primerjamo s 3D-tiskanjem hiš, ki v današnjem svetu postaja priljubljeno.

Vesoljska hiša

Vesoljska hiša

Naslovnico decembrske izdaje revije Science Fiction Adventures je leta 1953 krasila steklena kupola, ki pluje po vesolju – ta je nastala v glavi portoriškega umetnika Alexa Schomburga.

Kupolasta hiša

Kupolasta hiša

V junijski različici revije Mechanix Illustrated leta 1957 je bilo zapisano, da se glede na izsledke raziskav na področju sončne energije in arhitekture lahko zgodi, da bomo do leta 1989 živeli v hišah, ki jih bo obdajalo izjemno trdno steklo. Takšen način življenja najb bi pripomogel k učinkovitejšem izkoriščanju energije, ljudje pa smo ga že začeli izkoriščati pri gojenju rastlin.

Podvodna hiša

Podvodna hiša

V središču pozornosti na newyorškem svetovnem sejmu se je leta 1964 znašel eksponat Futurama II Pavilion, ki ga je ustvarilo podjetje General Motors – to je želelo opozoriti na zaenkrat še neraziskan podvodni svet, ki skriva veliko novih priložnosti.