Stvari, ki jih storite pred spanjem, imajo velik vpliv na naslednji dan. Vplivajo na vaše počutje, raven energije in predvsem na kakovost vašega spanca. Če želite biti uspešni, morate najprej razumeti, kdaj je vaše telo (tako na fizični kot na mentalni ravni) najbolj pripravljeno za premagovanje izzivov. Fizično in mentalno pripravljenost pa lahko izboljšate prav s pomočjo kakovostnega spanca. 10 stvari, ki jih počnejo uspešni ljudje, preden gredo spat, so gotovo vredne upoštevanja.

Kaj počnejo uspešni ljudje, preden gredo spat:

Branje

Branje je gotovo ena izmed pomembnejših stvari, ki jih počnejo uspešni ljudje, preden gredo spat. Med uspešnimi bi le težko našli kakšnega, ki se te dejavnosti ne loti, preden se odpravi v svet sanj. Ameriški predsednik Barack Obama in milijonar Bill Gates vsak večer bereta vsaj pol ure. Ni pomembno ali pred spanjem posežete po fikciji ali strokovni literaturi – vsaka kakovostna knjiga, pa naj bo to knjiga za otroke ali pa priročnik za kuhanje, vas bo napolnila z navdihom in strastjo do polnega življenja.

Pred spanjem si privoščite nekaj strani dobrega romana

Pred spanjem si privoščite nekaj strani dobrega romana.

Odmor od službenih obveznosti

Zares uspešni ljudje se zavedajo, da možgani potrebujejo odmor od dela. Priprava na spanje naj tako nujno izključuje vsakršno ukvarjanje s službenimi obveznostmi. Eno uro pred spanjem si nujno vzemite za sprostitev.

Popoln odklop od elektronskih naprav

Ta nasvet ste verjetno slišali že prej: vaš nočni počitek naj ne vključuje svetlečih zaslonov in motečih piskanj telefona. Priporočamo vam, da pred spanjem ne visite na Facebooku in ne igrate igric. Raziskave so namreč pokazale, da modra svetloba, ki jo izžareva zaslon telefona, preprečuje nastajanje melatonina oziroma tako imenovanega spalnega hormona.

Pisanje seznama

Pisanje seznama opravkov, ki vas čakajo prihodnji dan, teden ali pa celo leto, je dober način, da uredite svoje misli ter z organizacijo potolažite morebitne skrbi. Če vas naslednji dan ne čakajo nobene posebne naloge, lahko naredite seznam treh preprostih ciljev, ki bi jih radi naslednji dan dosegli.

Napišite seznam opravkov

Napišite seznam opravkov.

Preživite večer z družino

Zvečer si nujno vzemite nekaj časa, ki ga umirjeno preživite s svojo družino, otroci, partnerjem ali pa hišnim ljubljenčkom.

PREBERITE ŠE: Znaki, ki kažejo, da smo uspešni v življenju

Preživite večer z ljubljenimi.

Večerni sprehod

Večerni sprehod vam bo pomagal, da se umirite in naredite miselno refleksijo na minuli dan. Počasi vam bodo misli odplavale stran od službe in vse manj boste obremenjeni s stresnimi dogodki preteklega dne, ki imajo potencial, da kratijo spanec.

Sprostitev

Pred spanjem počnite tisto, kar vas popolnoma sprosti. Kaj to je, je seveda odvisno od vsakega posameznika. A ne glede na to, kaj za vas sprostitev pomeni, je izjemno pomembno, da si jo pred spanjem privoščite.

Privoščite si relaksacijo

Privoščite si sprostitev.

Spanje ob istih urah

Izjemno pomemben dejavnik, ki bo določil kakovost vašega spanca in posledično tudi raven vaše energije naslednji dan, je urejen bioritem. Če se le da, pojdite vsak večer spat ob približno isti uri. Tako kot jutranjo budilko si lahko nastavite tudi večerni zvočni signal, ki vas bo opomnil, da je čas za posteljo.

Higienski ritual

Pred spanjem vsak večer opravite higienski ritual. Umijte si obraz, spletite lase v kito, umijte zobe in si na nočno omarico postavite kozarec vode. Vaše telo se bo sčasoma navadilo, da ta rutina pomeni bližajoči se spanec, in se bo zato ob tem opravilu hitro umirilo.

Postavite si higiensko rutino

Postavite si higiensko rutino.

Izogibanje alkoholu

Čeprav alkohol lahko pripomore k lažjemu preklopu iz budnega stanja v spanec, vam ne bo omogočil dobrega počitka. Tisti, ki pred spanjem spijejo kozarec vina ali piva, se ponoči ob različnih dražljajih iz okolja hitreje prebudijo, prav tako pa ne zdrsnejo v globljo fazo spanja, ki je tudi bolj regenerativna.