Presenečeni boste nad seznamom stvari, ki jih kljub poteku roka uporabljamo, a se tega ne zavedamo.

Vsi imamo doma stvari, ki jih hranimo že leta ali celo desetletja. Zdi se, da so večne, a večina stvari je omejena z datumom poteka roka uporabe, saj naj bi nekatere stvari postale neuporabne ali celo nevarne. Na seznamu predmetov preverite, ali so ti “zakladi” shranjeni tudi v vašem domu.

Začimbe – 2 leti

https://www.instagram.com/p/BoYy_tTlk31/?tagged=spices

Slaba novica za tiste, ki zbirate redke vrste začimb. Po dveh letih naj bi jih zamenjali, saj naj bi začimbe po določenem času izgubile svoje lastnosti in okus.

Športni čevlji – 6 mesecev

Če aktivno uporabljate športne čevlje, se ti zelo hitro obrabijo. Tekaške čevlje bi morali zamenjati na vsaki 400 pretečenih kilometrov ali šest mesecev.

Čajne vrečke – 6 mesecev

Tudi če jih hranite v zaprtih in neprepustnih embalažah, čajne vrečke naj ne bi bile primerne za uporabo po šestih mesecih. Razlog za to naj bi se skrival v fermentaciji čajnih listov.

Sončna očala – 2 leti

Ultravijolični žarki naj bi negativno vplivali na leče, in sicer naj bi te po obrabi začele spuščati več žarkov. Natančen rok trajanja določi vsak proizvajalec, vendar naj bi bilo smotrno zamenjati očala na dve leti.

Brisače – 3 leta

Pogosto pranje pri visokih temperaturah tanjša tkanino, zato naj bi bilo priporočljivo, da na tri leta zamenjate brisače.

Nedrček – 2 leti

Garderoba začne izgubljati svojo obliko zelo hitro. Pri nedrčkih je ‘rok uporabe’ dve leti, ker se vstavki deformirajo in se tkanina raztegne.

Copati – 6 mesecev

Domači copati ‘živijo’ le pol leta, ker naj bi po šestih mesecih postali gojišče za glivice.

Pametni telefoni – 3 leta

Tudi pametni telefoni imajo svoj rok trajanja. Stabilno delovanje lahko pričakujete vsaj tri leta. Po tem obdobju pa se bo nenadoma sistem upočasnil, še posebej pri modelih z baterijo, ki je ni mogoče odstraniti.

Glavnik – 1 leto

Rok uporabe glavnika je zgolj eno leto, čeprav ga redno čistite. Po tem obdobju naj bi lahko glavniki povzročili prhljaj in težave z lasmi.