Naša ideja, kakšen dom nam kupi milijon evrov, je najbrž nekaj takšnega – hiša s številnimi spalnicami, teniško igrišče, zunanja kuhinja, jacuzzi... Morda to velja za številna mesta po Evropi ali pa v Združenih državah Amerike, a milijon evrov nam v najdražjih mestih na svetu kupi komaj enosobno stanovanje. Kaj torej dobimo za milijon evrov na najdražjih nepremičninskih trgih po svetu in zakaj so ti kraji tako privlačni za kupce?

Kakšen je dom za milijon evrov po svetu?

1. Monako

V Monaku nam milijon evrov kupi okoli 15 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

Monako leži na južni obali Francije in je znan kot davčna oaza za tiste ultrapremožne. Eden na tri prebivalce je milijonar, sicer pa je to v Monaku, kjer so cene nepremičnin med najvišjimi na svetu, to nekaj povsem običajnega. Zaradi vrtoglavih cen nepremičninski agenti pogosto skupaj s stanovanji razkažejo še jahte.

Monako

Monako

2. Hongkong

V Hongkongu nam milijon evrov kupi okoli 20 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

Gospodarstvo Hongkonga je v zadnjem desetletju doživelo razcvet, vrednosti nepremičnin pa rastejo z njim – zrasle so namreč za več kot 300 odstotkov. Visoke cene tako preprečujejo prebivalcem z nižjimi dohodki, da bi si lahko kupili domove. Samo polovica prebivalcev Hongkonga si lasti dom.

Hong Kong

Hong Kong

3. London

V Londonu nam milijon evrov kupi okoli 25 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

Eno glavnih in gosto poseljenih globalnih finančnih središč na svetu je zelo drago mesto. Cene nepremičnin so se v zadnjih letih povišale za kar 32 odstotkov in povprečen dom stane kar 20-krat več od povprečne plače v Veliki Britaniji.

London

London

4. Singapur

V Singapurju nam milijon evrov kupi okoli 32 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

Singapur je živahno mesto, ki je pritegnilo ultrabogate Azijce in druge bogataše. Ko se je število prebivalcev dvignila na 5,5 milijona, se je povečal strošek življenja v mestu. Singapur je bil v letu 2015 najdražje mesto na svetu. Dobra novica je, da je sprejel več stanovanjskih ukrepov, ki so prijazni do tistih, ki imajo nižje mesečne prihodke.

Singapur

Singapur

5. Ženeva

V Ženevi nam milijone evrov kupi okoli 35 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

Nakup nepremičnine v Ženevi stane kar 14,6-krat več, kot je povprečna plača v Švici, prav tako so stroški precej nad povprečnimi stroški stanovanj v drugih švicarskih mestih. Cene stanovanj v Ženevi naj bi v letu 2015 padle za 2,8 odstotka.

Ženeva

Ženeva

PREBERITE ŠE: Najdražje hiše in stanovanja na svetu

6. New York

V New Yorku nam milijon evrov kupi okoli 40 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

New York je za življenje še vedno najdražje mesto v Združenih državah Amerike. Veliko k temu pripomorejo tudi visoke cene nepremičnin. Cena stanovanj v New Yorku raste, čeprav naj bi rast cen nepremičnin vseeno nekoliko upočasnila.

New York

New York

7. Sydney

V Sydneyju nam milijon evrov kupi okoli 42 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

V Avstraliji so se cene nepremičnin v zadnjih treh letih zvišale za 24 odstotkov, večina podražitve pa je bila omejena na Sydney in druga večja mesta.

Sydney

Sydney

8. Pariz

V Parizu nam milijon evrov kupi okoli 42 kvadratnih metrov luksuzne nepremične.

Kljub padcu cen nepremičnin v letu 2013 je Pariz še vedno eden najdražjih nepremičninskih trgov na svetu.

Pariz

Pariz

9. Moskva

V Moskvi nam milijon evrov kupi okoli 43 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

Čeprav so bile cene na nepremičninskem trgu v zadnjem desetletju v porastu, so rusko gospodarstvo prizadeli padec naftnih cen in sankcije zoper državo. Rusko največje in glavno mesto Moskva čuti bolečino recesije.

Moskva

Moskva

10. Šanghaj

V Šanghaju nam milijon evrov kupi okoli 46 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine.

V Šanghaju, najdražjem mestu na Kitajskem, bi bila nepremičnina, vredna milijon evrov, v velikosti manjšega enosobnega stanovanja. Cene novih nepremičnin še naprej rastejo, še posebej v luksuznem sektorju.

Šanghaj

Šanghaj