Kaj je dober pokazatelj osebnega bogastva? Avto, jahta, drage obleke? Mi smo mnenja, da je največji pokazatelj osebnega bogastva dom, v katerem nekdo živi (ali pa le občasno živi). Večja kot je hiša, večja je denarnica. Tukaj je petnajst najdražjih hiš na svetu, katerih lastniki so nekateri izmed najbogatejših ljudi na svetu.

15. Najdražje hiše: Penthouse, 15 Central Park West, New York – 45 milijonov ameriških dolarjev

Ljudje imenujejo stavbo “Limestone Jesus (apneni Jezus)”, saj je polna najmočnejših in najvplivnejših Newyorčanov. Daniel Loeb, zelo bogat šef “hedge” sklada, je kupil stanovanje v zgornjem nadstropju v letu 2008, v začetku recesije. Z drugimi besedami: Loeb je kupil stanovanje za 45 milijonov ameriških dolarjev v času, ko nepremičnine nikakor ni bilo moč prodati nad vsoto, za katero smo jo kupili. V letu 2012 je Loeb poskusil prodati stanovanje za 100 milijonov ameriških dolarjev.

Penthouse, 15 Central Park West, New York – 45 milijonov ameriških dolarjev

Penthouse, 15 Central Park West, New York – 45 milijonov ameriških dolarjev

14. Najdražje hiše: Maison de L’Amitie, Palm Beach, Florida, ZDA – 95 milijonov ameriških dolarjev

Hišo, ki se nahaja v Palm Beachu na Floridi, je v letu 2008 kupil Donald Trump. “Hiša prijateljstva”, kot bi lahko njeno ime prevedli, ponuja več kot 5500 kvadratnih metrov elegance, diamantov in zlata ter 50 garaž.

Maison de L'Amitie, Palm Beach, Florida, ZDA – 95 milijonov ameriških dolarjev

Maison de L’Amitie, Palm Beach, Florida, ZDA – 95 milijonov ameriških dolarjev

13. Najdražje hiše: Shakespeare Ranch, Glenbrook, Nevada, ZDA – 98 milijonov ameriških dolarjev

Shakespeare Ranch v Nevadi, ki je svojo ime dobil zaradi skale na posestvu, ki spominja na Shakespeara, se prodaja za 98 milijonov ameriških dolarjev. Skoraj 54 hektarjev obalne zemlje, 17 kabin za goste, skedenj, notranji bazen v ločeni stavbi ter skoraj 122 metrov dolg pomol, opravičujejo ceno nepremičnine.

Shakespeare Ranch, Glenbrook, Nevada, ZDA – 98 milijonov ameriških dolarjev

Shakespeare Ranch, Glenbrook, Nevada, ZDA – 98 milijonov ameriških dolarjev

12. Najdražje hiše: Fleur-De-Lys Mansion, Los Angeles, Kalifornija, ZDA – 102 milijona ameriških dolarjev

Fleur-De-Lys se je marca lani prodala za 102 milijona ameriških dolarjev in je najdražja hiša, ki so jo doslej prodali v okrožju Los Angelesa. Anonimni kupec, ki je hišo kupil od Davida in Suzanne Saperstein, je plačal v gotovini in vztrajal pri tem, da ostane anonimen. Hiša ima 12 spalnic, 15 kopalnic po vzoru francoskega gradu Vaux le Vicomte, 280 kvadratnih metrov vinske kleti, dvonadstropno knjižnico, komercialno kuhinjo ter prostorno dvorano.

Fleur-De-Lys Mansion, Los Angeles, Kalifornija, ZDA – 102 milijona ameriških dolarjev

Fleur-De-Lys Mansion, Los Angeles, Kalifornija, ZDA – 102 milijona ameriških dolarjev

11. Najdražje hiše: Xanadu 2.0, Seattle, Washington, ZDA – 123 milijonov ameriških dolarjev

Pričakovali bi, da drugi najbogatejši človek na sveu živi v nekoliko dražji hiši, kajne? Izgleda, da sta Bill in Melinda Gates precej bolj nesebična kot sebični milijarderji. Hiša je poimenovana po domu Charlesa Fosterja Kane (iz filma Citizen Kane). Polna je tehnoloških igračk ter dobrin, kot so na primer umetnine, prikazane na vgrajenih računalniških zaslonih in se spreminjajo glede na okus osebe ali pa podvodni glasbeni sistem v bazenu.

Xanadu 2.0, Seattle, Washington, ZDA – 123 milijonov ameriških dolarjev

Xanadu 2.0, Seattle, Washington, ZDA – 123 milijonov ameriških dolarjev

10. Najdražje hiše: Beverly House, Beverly Hills, Kalifornija, ZDA – 135 milijonov ameriških dolarjev

Beverly House je zelo cenjena med bogatimi in slavnimi – v njej so med drugim gostovali družina Kennedy, Rihanna in monaški princ. Nepremičnina s 30-imi spalnicami ter vizualno mojstrovino na dvorišču je le nekaj ulic vstran od Sunset Boulevarda in trenutno na voljo potencialnemu kupcu. Če jo bodo uspeli prodati, bo premagala Fleur-De-Lys in postala najdražja hiša, ki so jo do zdaj prodali v okrožju Los Angelesa. Sedanji lastnik, Leonard Ross, je kupil dvorec leta 1976, ko je bil star le 31 let.

Beverly House, Beverly Hills, Kalifornija, ZDA – 135 milijonov ameriških dolarjev

Beverly House, Beverly Hills, Kalifornija, ZDA – 135 milijonov ameriških dolarjev

9. Najdražje hiše: Shepard Krech House, East Hampton, New York, ZDA – 140 milijonov ameriških dolarjev

Od 27. julija letos je ta posest, z glavno rezidenco Shepard Krech House, najdražja posest naprodaj v Ameriki. Nahaja se v East Hamptonu, razteza pa se na petih hektarjih nekaterih nadražjih zemljišč v Ameriki. Hiša je velika okoli 960 kvadratnih metrov in ima 10 spalnic, štiri kamine, sobo za vadbo, umetnostno galerijo, zimski vrt ter hišo za goste. Če si lahko privoščimo, da kupimo takšno hišo, potem si lahko tudi privoščimo, da tega mini mesta nikoli zapustimo, saj nam gotovo ne bo dolgčas. Kar bi še potrebovali, so prijatelji.

Shepard Krech House, East Hampton, New York, ZDA – 140 milijonov ameriških dolarjev

Shepard Krech House, East Hampton, New York, ZDA – 140 milijonov ameriških dolarjev

8. Najdražje hiše: Spelling Manor, Los Angeles, ZDA – 150 milijonov ameriških dolarjev

Vsakdo se spominja Aarona Spellinga, nedvomno enega najbolj uspešnih televizijskih magnatov vseh časov. Bil je izvršni producent Beverly Hillsa, 90210, serije Summerland, serije Wanted, Sedmih nebes in Čarovnic. S televizijskim ugledom kot je ta, ni čudno, da si je Spelling lahko privoščil eno najdražjih nepremičnin na svetu. Okoli 5300 kvadratnih metrov velik dom so v letu 2012 prodali za neobjavljeno ceno, uradna kupna cena pa je bila 150 milijonov ameriških dolarjev. Ima štirinajst spalnic in sedemindvajset kopalnic, skupaj z nekaterimi visoko specializiranimi sobami za dejavnosti, kot je na primer soba za shranjevanje srebrnine.

Spelling Manor, Los Angeles, ZDA – 150 milijonov ameriških dolarjev

Spelling Manor, Los Angeles, ZDA – 150 milijonov ameriških dolarjev

PREBERITE ŠE: Kako izgleda prestižni apartma Vivienne Westwood?

7. Najdražje hiše: Hearst Mansion, San Simeon, Kalifornija, ZDA – 165 milijonov ameriških dolarjev

V letu 2014 je Lady Gaga izdala svoj glasbeni video “G.U.Y – An Artpop Film”, ki je vseboval kar nekaj njenih pesmi iz albuma Artpop. To je bil spot z omamnim razkošjem. In prizorišče snemanja je bilo resnično. Spot, posnet v dvorcu v Kaliforniji vrednotijo na 165 milijonov ameriških dolarjev. Ceno upravičujejo s tremi bazeni, ogromno vinsko kletjo ter lastnim živalskim vrtom. Nepremičnina je v lasti družine enega najbolj priznanih časopisnih magnatov v zgodovini, Williama Randolpha Hearsta.

Hearst Mansion, San Simeon, Kalifornija, ZDA – 165 milijonov ameriških dolarjev

Hearst Mansion, San Simeon, Kalifornija, ZDA – 165 milijonov ameriških dolarjev

6. Najdražje hiše: Palazzo Di Amore, Beverly Hills, Kalifornija, ZDA – 195 milijonov ameriških dolarjev

Zadnja hiša na tem seznamu, ki je na voljo pod 200 milijoni ameriških dolarjev, nima zastonj imena “Palača ljubezni”. Zapeljala nas bo namreč v trenutku. Sredozemska vila, z več kot 4900 kvadratnimi metri, ima na eni četrtini zabavni kompleks, ki vsebuje plesno dvorano; preostali del hiše je 12 spalnic, 23 kopalnic, kegljišče, gledališče, teniška igrišča, bazeni, slapovi in garaže za 27 avtomobilov.

Palazzo Di Amore, Beverly Hills, Kalifornija, ZDA – 195 milijonov ameriških dolarjev

Palazzo Di Amore, Beverly Hills, Kalifornija, ZDA – 195 milijonov ameriških dolarjev

5. Najdražje hiše: The Penthouse London, One Hyde Park London, Velika Britanija – 200 milijonov ameriških dolarjev

To stanovanje v Londonu stane več kot 105 tisoč ameriških dolarjev ali več ot 66 tisoč britanskih funtov na kvadratni meter. Stanovanje ima okna od tal do stropa, sobo za paniko, usposobljene varnostnike, neprebojna okna, 24-urno sobno strežbo, za katero skrbi zvezdniški kuharski mojster Heston Blumenthal, dostop do luksuznih term ter skvoš igrišča.

The Penthouse London, One Hyde Park London, Velika Britanija – 200 milijonov ameriških dolarjev

The Penthouse London, One Hyde Park London, Velika Britanija – 200 milijonov ameriških dolarjev

4. Najdražje hiše: Fair Field, Hampton, New York, ZDA – 250 milijonov ameriških dolarjev

Fair Field je posestvo veliko okoli 25 hektarjev, s pogledom na ocean. Hiša ima 29 spalnic, 39 kopalnic, elektrarno, tri bazene, sinagogo, dvoje dvorišč, oranžarno, domači kino s 164-imi sedeži, košarkarsko igrišče ter kegljišče. Hiša je tako ogromna, da so bližnji prebivalci vložili tožbo zopre lastnika. Seveda so izgubili, vendar so lokalni zakonodajalci nato ratificirali zakon in hiša v Southamptonu od takrat dalje ne sme biti večja od 1800 kvadratnih metrov (Fair Field je velik več kot 10 tisoč kvadratnih metrov).

Fair Field, Hampton, New York, ZDA – 250 milijonov ameriških dolarjev

Fair Field, Hampton, New York, ZDA – 250 milijonov ameriških dolarjev

3. Najdražje hiše: Penthouse v Tour Odéon, Monako – 400 milijonov ameriških dolarjev

Monako je, tako kot Dubaj in Abu Dhabi, znan po svojem ekstremnem, od sonca obsijanem razkošju. Penthouse v Tour Odéon je najdražje stanovanje na svetu. Druga najvišja stavba na sredozemskem horizontu ima 360-stopinjski pogleda na morje in dostop do neskončnenga bazena na strehi s toboganom. Stanovanje je v Monaku, davčnem zatočišču, privablja le “velike živine” in življenje je tako precej glamurozno.

Penthouse v Tour Odéon, Monako – 400 milijonov ameriških dolarjev

Penthouse v Tour Odéon, Monako – 400 milijonov ameriških dolarjev

2. Najdražje hiše: Villa Leopolda, Villefranche-sur-mer, Francija – 750 milijonov ameriških dolarjev

Večina nepremičnin na tem seznamu je relativno novih. Če ne bi bile, ljudje verjetno ne bi plačali toliko denarja, da bi jih dobili. Drage stare hiše bodisi del kulturne dediščine ali pa jih podrejo, da s tem tako naredijo prostor za nekaj novega. A Villa Leopolda stoji že kar nekaj časa. Kralj Leopold Belgijski je vilo zgradil leta 1902, bila pa je darilo za eno od njegovih ljubic. Leta 2008 je ruski milijarder po imenu Mikhail Prokhorov poskusil kupiti hišo, ki je bila ocenjena na 500 milijonov evrov. Kljub temu, da nima vseh “kul” stvari, ki jih imajo ostali domovi, je Villa Leopolda spomenik aristokrata dobrega okusa in še zmeraj uspešno zaseda okoli 20 hektarjev zaželene zemlje.

Villa Leopolda, Villefranche-sur-mer, Francija – 750 milijonov ameriških dolarjev

Villa Leopolda, Villefranche-sur-mer, Francija – 750 milijonov ameriških dolarjev

1. Najdražje hiše: Antilia, Mumbaj, Indija – 1 milijarda ameriških dolarjev

Zdaleč najdražja hiša na tem seznamu – lahko bi kupili več hiš na tem seznamu za ceno Antilie – definitivno ni vredna svoje cene. Čeprav je bila zasnovana z napredno pisarno arhitektov Perkins & Will in ima tempelj, nadstropje, posvečeno zdravju, domači kino, tri heliporte in garažo za 168 avtomobilov, je nepredstavljivo, da bi bila katerakoli hiša kdaj vredna ene milijarde ameriških dolarjev. Hiša je velika več kot 37 tisoč kvadratnih metrov, a namesto, da bi bila ploska in široka, je 27-nadstropni nebotičnik.

Antilia, Mumbaj, Indija – 1 milijarda ameriških dolarjev

Antilia, Mumbaj, Indija – 1 milijarda ameriških dolarjev