GLB je oznaka, ki je pri Mercedes-Benzu še nismo zasledili – gre za povsem nov model, kompaktni SUV, ki si večino svojega DNK-ja deli z Mercedes-Benzom razreda A.

Novi Mercedes-Benz GLB je kompaktni SUV, ki je osnovan na razredu – presenetil je s ponudbo tretje vrste sedežev, kar mu omogoča da sprejme do 7 ljudi. V tem kompaktnem razredu je to prej izjema kot pravilo – opcijska tretja vrsta ponuja dva sedeža, med katerima najdemo držali za pijačo in USB-priključke.Prav tako imajo na voljo zračne zavese, najmlajšim pa bodo na voljo sidrišča za otroške sedeže.

Koliko prostora bo v tretji vrsti nam še niso sporočili, ga bo pa vsaj za otroke več kot dovolj. V primeru pet sedežne različice GLB-ja imamo na voljo med 560 in 1755 litri prtljažnega prostora. Potniki v drugi vrsti imajo opcijo, da le to premikajo naprej in nazaj, s tem pa povečajo udobje ali potrebo po prtljažnem prostoru.

Notranjost je podobna tisti v razredu A, a z opaznim dodatkom prostora nad glavo. Vizualno prevladujeta instrumentalni zaslon in zaslon na dotik na sredini armaturne plošče, oba v velikosti 7,0-palcev. MBUX sistem je tudi v tem primeru del serijske opreme – vanjo so vključeni tudi asistenti in varnostni sistemi, ki jih lahko z izbiranjem različnih opcij še nadgradimo.Nadgradimo lahko tudi zaslona, v velikost 10.25-palcev.

Zunanje linije Mercedes-Benz GLC so takšne, kot bi od SUV-ja pričakovali. Niso toliko oglate, kot so nakazovala prototipna vozila, izstopajo pa luči, po katerih ga bomo lahko v trenutku prepoznali. Čeprav je osnovan na razredu A, je GLB za skoraj 13 centimetrov daljši od modela GLA in le dobre 4 centimetre krajši od modela GLC.

Mercedes-Benz GLC

Osnovne različice so na voljo s pogonom na prednji kolesni par, kar pa seveda lahko nadgradimo z 4MATIC štirikolesnim pogonom, ki je na voljo z OffRoad Engineering paketom, ki doda nekaj terenskih zmogljivosti.

Na voljo sta dva bencinska motorja, GLB 200 s 163 (120 kW) konjskimi močmi in najbolj vznemirljiv med motorji, GLB 250 4MATIC s poskočnimi 224 (165 kW) konjskimi močmi.

Poleg bencinskih motorjev so na voljo še trije dizelski, GLB 200 d, GLB 200 d 4MATIC in GLB 220 d 4MATIC. Razpon moči sega od 150 (110 kW) konjskih moči do 190 (140 kW) konjskih moči. Večina bo imela samodejni 8-stopenjski menjalnik, GLB 200 pa samodejnega 7-stopenjskega. Povsem novega Mercedes-Benz GLB lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta.

Galerija: Mercedes-Benz GLB