Koncept Rolls-Royce Vision Next 100 je luksuzni kupe, ki meša staro z novim. Je sploh prvi vizionarski koncept Rolls-Roycea v 112-letni zgodovini znamke. Po eni strani pomeni odmik od predhodnikov, po drugi pa v njem prepoznamo tradicionalne linije.

BMW nadaljuje praznovanje stote obletnice obstoja podjetja s predstavitvijo konceptov. Po konceptu BMW Vision Next 100 je zdaj BMW Group predstavil še koncept Rolls-Royce Vision Next 100 s tehničnim imenom Rolls-Royce 103EX, vozilo za oligarhe iz 22. stoletja. ”Vzemi najboljše, kar obstaja, in naredi še boljše,” je nekoč dejal ustanovitelj prestižne znamke sir Henry Royce. In tega se Britanci držijo še danes …

Rolls-Royce Vision Next 100

Rolls-Royce Vision Next 100

Gre za 5,9-metrskega admirala v mejah modela Phantom. V oči najbolj padejo zakrita kolesa, kar ustvarja občutek lebdenja. Ima nizko streho in stisnjen zadek ter mogočno prezenco. Skupaj z vrati se dvigne tudi streha, kar omogoča karseda udobno vkrcanje v vozilo, ki ima prtljažni prostor za kolesi.

PREBERITE ŠE: Rolls-Royce Dawn – je to najlepši kabrio vseh časov?


Koncept je Rolls-Royce razkril na prestižnem dogodku v Londonu, kjer so pokazali tudi poseben Minijev koncept, ki ga bodo vozili vnuki naših vnukov. Rolls-Royce 103EX je zgrajen okoli napredne in peresno lahke platforme (šasija je iz lahkih kompozitov), poganja pa ga par elektromotorjev z nazivno močjo 340 KM (250 kW), ki skrbi vsak za svojo os. Električni pogon bo imel ničelne emisije. To je koncept v osnovi, kupec pa bo lahko sam odločal, ali ga želi kako drugače prikrojiti. Notranjost si Rolls-Royce zamišlja kot odmik od vsakdana in udobje dnevne sobe predsedniškega apartmaja. Odeta je v les in svilo.

Manjka vozniški sedež, saj bo avto v prihodnosti znal voziti sam, namesto sedežev pa je tam kar divan. Zato boste v njem zaman iskali volanski obroč. Tega bo nadomeščal gromozanski zaslon. Potnike bo usmerjala virtualna asistentka in voznica Eleanor, izrisana na prozornem OLED-zaslonu, ki se bo učila in si zapomnila navade in želje potnikov. Koncept temelji na kvartetu načel: osebni izkušnji, lahkotnosti potovanja, sproščujočem zatočišču in veličastnem prihodu (projektorji svetlobe pri odprtih vratih za potnike ustvarjajo virtualno rdečo preprogo).

Ogled galerije – Rolls-Royce Vision Next 100