So pametne ure prihodnost ali modna muha? Tehtnica se nagiba na stran prve opcije, saj na trg pametnih ur vstopajo tudi tradicionalni ponudnik ur. Eden prvih je švicarski urarski velikan TAG Heuer, ki je skupaj z Googlom in Intelom predstavil svojo prvo pametno uro TAG Heuer Connected. Ta je na prvi pogled zrcalna slika ročne ure TAG Heuer Carrera, a v resnici zmogljiv računalnik. In če prvi mož TAG Heuerja reče, da so tradicionalne mehanske ure stvar preteklosti ker za mlajše uporabnike nimajo dodane vrednosti, so pametne ure tu, da ostanejo.

TAG Heuer Connected je prva pametna ura proizvajalca švicarskih avantgardnih ur TAG Heuer. Z njo je slovita znamka ročnih ur naravnala svoje cilje. V prihodnosti bodo namreč nosilci klasičnih ročnih ur zgolj starejši, dolgoročno preživetje pa jim zagotavljava samo nagovor mladih. Do zdaj so bili izdelovalci pametnih ur večino tehnološka in mlada podjetja, TAG Heuer pa je prvi star pes, ki se je naučil novih trikov. Po pomoč so se zatekli čez lužo v Silicijevo dolino, kjer so v partnerstvu z Googlom in Intelom pripravili omenjeno pametno uro TAG Heuer Connected.

 Tag Heuer Connected


Tag Heuer Connected

TAG Heuer je kriv za zasnovo (ohišje je iz peresne titanove zlitine, ki je bolj odporna kot aluminij in plastika), medtem ko je Intel prispeval procesor Atom Z34XX. Vgradili so ji še 4 GB pomnilnika RAM, kolikor ga sicer najdemo pri vstopnih prenosnikih srednjega cenovnega razreda. Google je prispeval zbirko Watches Faces in je kriv, da ura odseva videz klasičnih ur, v resnici pa je ”zgolj” digitalna replika le-teh. Google je odstopil tudi ”uni-sex” operacijski sistem Android Wear, kar v praksi pomeni kompatibilnost tako z Android (4.3 različica in navzgor) kot iOS (iOSD 8.2 in novejši) pametnimi napravami. S tem so Švicarji karseda razširi bazen potencialnih kupcev, ki pa so si ga s (preračunano) ceno 1400 evrov istočasno precej zožili.

PREBERITE ŠE: Moto 360 – Motorolina pametna ura druge generacije navdušuje še bolj kot njena predhodnica


Baterija pametne ure TAG Heuer Connected, ki se ponaša s premerom 46 milimetrov, naj bi zagotavljala 40 ur avtonomije in bo na voljo s sedmimi pasovi različnih barv (delno prav tako iz titanove zlitine). Časi, ko smo ročne ure lahko hranili in nosili desetletja, so očitno mimo, saj se tudi klasični proizvajalci ur vse bolj nagibajo k pametnim uram, ki pa niso več brezčasen kos, ampak kos tehnologije. Ta pa vemo, da je stara že takoj ko stopimo iz trgovine ali pritisnemo na gumb za spletni nakup.

Ogled galerije – TAG Heuer Connected