Kaj pravite, kakšna je idealna starostna razlika med partnerjema? Pravijo, da v ljubezni leta ne igrajo nobene vloge, v resnici ni povsem tako. Pari s to razliko v letih imajo najbolj srečno zvezo.

Čeprav so številni pari dokaz, da leta v ljubezni niso pomembna, pa so mnoge raziskave pokazale, da je razlika v letih eden od stebrov zveze, čeprav po drugi strani tudi drži, da je za ljubezen in srečno zvezo bolj kot starost pomembna čustvena zrelost. In kakšna je idealna razlika v letih za srečno zvezo?

Jasona Stathama in Rosie Huntington-Whiteley loči točno 20 let.

Jasona Stathama in Rosie Huntington-Whiteley loči točno 20 let.

Raziskava univerze Emory, ki je zajela tri tisoč parov, je pokazala, da je idealna starostna razlika med partnerjema eno leto oziroma to, da razlike v letih sploh ni, kajti z razliko v letih verjetnost razpada zveze eksponentno narašča. Psihologi so dognali, da je pri parih, kjer partnerja loči le eno leto, verjetnost razveze zgolj triodstotna. Pri petih letih razlike je verjetnost razpada zveze že 18-odstotna, pri desetih pa že 39-odstotna. Če je razlika med njima 20 let, je zveza praktično obsojena na propad, saj je raziskava pokazala, da se razide 95 odstotkov takšnih partnerjev.

PREBERITE ŠE: To sta dve osnovni lastnosti, ki določata srečno partnerstvo

Hugha Hefnerja in Crystal Harris loči 60 let.

Hugha Hefnerja in Crystal Harris loči 60 let.

Statistično gledano imajo torej pari, pri katerih je razlika v letih večja, več možnosti zarazpad zveze kot pari, ki so si z leti bližje. Eden od vzrokov je, da imajo partnerji z večjo razliko v starosti različen pogled na svet, različne vrednost, različne okuse …, pomembno vlogo pa odigra tudi seks. Libido je pri ženskah z leti namreč močnejši, pri moški pa usiha. Zanimiv je podatek, da imajo pari, ki zdržijo skupaj več kot dve leti, precej boljše – 40-odstotne – možnosti, da ostanejo skupaj in to ne glede na starost.