Na svetu obstaja veliko vrst živali. Vsaka je po svoje zanimiva, a nekatere še posebno kukajo iz povprečja. Morebiti zbujajo pozornost zaradi velikosti, načina parjenja ali redkosti. Nekatere so pač zelo posebne zgolj, ker so tako nenavadne. Preverite, to so najbolj nenavadne domače živali na svetu!

To so najbolj nenavadne domače živali na svetu:

Ciganski konj

Zgodovina ciganskega vlečnega konja je pestra. Ko so Romi še potovali po Angliji, Irski in Walesu, so za vleko vozov uporabljali čudovite pisane konje. Ti so bili močni in vzdržljivi. Pogled na njihovo dolgo dlako na nogah še danes spominja na svilo, ki lahkotno plapola v vetru. No, tako je, Romi ne potujejo več z vozovi, a kljub temu ponekod še vedno vzrejajo te konjske bisere, jih razstavljajo in z njimi tekmujejo na tekmah z vpregami.

Ciganski konj

Ciganski konj

Munchkin mačka

Je pasma, ki se je izoblikovala skozi naravno gensko mutacijo. V zgodovini so se pojavljale mnoge različice kratkonogih mačk. Mati današnje vrste Munchkin pa je v resnici potepuška mačka, ki je bila najdena leta 1983 v Louisiani. Študije pravijo, da so njihove kratke noge podedovana genska napaka.

Munchin mačka

Munchkin mačka

Poitevinski osel

Osel, ki izvira iz francoske regije Poitou, je ena izmed večjih oselskih pasem. V preteklosti so jih uporabljali za delo. Znani so po svoji značilni dolgi dlaki. Danes jih zaradi higienskih razlogov pogosto kar popolnoma postrižejo.

Poitevinski osel

Poitevinski osel

Pes komondor

Izvor pasme ni popolnoma jasen. Veliko dejstev pa kaže na to, da izvira iz Rusije, od koder je ob preseljevanju ljudstev prišel na Madžarsko. Tam so ga več kot tisoč let uporabljali za čuvaja drobnice in ostale živine. Po nekaterih predvidevanjih naj bi bil spremljevalec plemena Hun. Prvič se ga namreč omenja leta 1544. Slovi kot dober čuvaj in se postavi v bran tudi proti volku in medvedu.

Komodor

Komondor

Orientalska mačka

Mačja vrsta, ki prihaja iz Anglije, je nastala v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s križanjem siamke z rusko modro mačko in kratkodlako domačo mačko. Namen vzreje te pasme je bil predvsem raziskovanje različnih možnosti barv in vzorcev, z ohranjanjem oblike in konstitucije, značilne za siamko. Zaradi tega ji nekateri pravijo tudi mavrična mačka, saj se pojavlja v prek 300 različnih barvah in vzorcih.

PREBERITE ŠE: Čudovite ceste, ki si jih želimo prevoziti vsaj enkrat v življenju

Orientalska mačka

Orientalska mačka

Belgijsko modro govedo

Pozor, čas je za supergovedo! Do takih živali se seveda lahko pride le s pomočjo genske manipulacije, si mislite. V neki meri to drži. Toda belgijsko modro govedo je znano že od začetka 19. stoletja. Belgijska modra krava ima naravno mutacijo gena miostatin, ki preprečuje nastanek maščobnega tkiva in povečuje število mišičnih vlaken.

Belgijsko modro govedo

Belgijsko modro govedo

Ahaltekinec

Ti konji so izredno dragoceni in so brez vsake primerjave z vsemi drugimi vrstami. “Akhal Teke” je zadnja kaplja popolne in čiste krvi ter hkrati prednik vseh drugih pasemskih konjev. Njegova dlaka je nežno kovinskega leska, ki ga pri drugih konjih ne opazimo. Griva in rep sta skromna, a njegova žima je kakor svila.

Ahaltekinec

Ahaltekinec

Svilena kokoš

Domovina kokoši, katerih perje je mehko kot svila, je vzhodna Azija. V Evropo so jih prinesli leta 1928. Veljajo za tihe in mirne živali. Ker njihovo perje spominja bolj na dlako, so popolnoma izgubile sposobnost letenja.

Svilena kokoš

Svilena kokoš