Lepota je sestavljena iz mnogih nepogrešljivih delov – tako zunanjih kot notranjih. A gotovo je varno trditi, da so lepi lasje ena izmed bolj pomembnih sestavin privlačnega videza. Da je treba izbrati pravilen šampon za vsak tip las, ni nobena skrivnost, a za lepe lase je treba narediti še marsikaj drugega. Če se tudi vi sprašujete, zakaj vam kljub nakupom dragih šamponov ne uspe doseči želenega videza las, vam razkrivamo nekaj trikov, ki vam utegnejo pomagati. Kakšna je torej pravilna nega las? Preberite, čemu se je treba pri negi las izogibati.

Nega las: čemu se je treba izogibati?

Uporaba napačnega šampona

Kot rečeno, je uporaba pravilnega šampona prvi (čeprav nikakor ne zadnji) korak pri doseganju videza popolnih las. Če ne veste, kakšen tip las imate, se lahko na pomoč obrnete k svetovalkam v dobro založenih drogerijah in frizerskih salonih ali celo k zaposlenim v lekarni.

Izberite pravi šampon

Izberite pravi šampon.

Prepogosto pranje las

Tistega, čemur se je treba pri negi las izogibati, ne bo vedno lahko upoštevati v praksi. A lahko vas  potolažimo, da se vam bo na dolgi rok splačalo. Prepogosto pranje las lahko vaše lase izsuši in jih prikrajša za nujno potrebne hranilne snovi. Seveda je pogostost pranja odvisna od tipa vaših las.

Nepravilen nanos šampona

Pred pranjem lase dobro prečešite, nato pa nanesite količino šampona, ki ustreza gostoti in dolžini vaših las. Nikakor ne pretiravajte. Šampon nanesite na dlani ter iz njega naredite peno. Nato peno nanesite na korenine las. Ne pozabite, da morate lasišče masirati z blazinicami prstov in nikakor ne z nohti.

Pred nanosom spenite šampon

Pred nanosom spenite šampon.

Zanemarjanje uporabe vlažilnih pripravkov

Lasje, še posebno dolgi, na konicah izredno hitro izgubijo vlago. Zato jih je treba nahraniti s posebnimi pripravki. Izberite primeren balzam, enkrat na teden pa svojim lasem privoščite tudi masko za lase.

 

Uporaba napačne temperature vode

Neverjetno število ljudi pri umivanju las uporablja pretirano vročo vodo. To je huda napaka. Vroča voda hitreje spira barvo, poleg tega pa sproži delovanje por, da te izločijo več olja. Idealno je, da uporabite mlačno vodo, na koncu pa lase sperete z mrzlim curkom, ki bo spodbudil pretok krvi okoli lasnih korenin.

Lase perite z mlačno vodo

Lase umivajte z mlačno vodo.

Ovijanje las z brisačo

Ko ste z umivanjem las končali, nikar ne uničite vsega truda z ovijanjem las v brisačo. Raje jih le nežno obrišite. Če se vam mudi, vam priporočamo, da namesto brisače uporabite bombažno majico, ki bo lasne konice veliko manj uničila.

Pogosto in pregrobo česanje

Prepogosto česanje bo iz vaših las počasi ustvarilo neukrotljivo grivo. Priporočamo vam, da nikoli ne češete mokrih las, saj so taki bolj lomljivi – lahko pa jih takrat uredite s pomočjo prstov. Ko se posušijo, jih lahko ukrotite s krtačo, ki zob nima posejanih preveč na gosto. Nujno je tudi, da česanje začnete pri konicah.

Ne pretiravajte s česanjem

Ne pretiravajte s česanjem.

Pogosta uporaba likalnika

Popolnoma razumljivo je, da je postal likalnik za lase za marsikoga nepogrešljiv pripomoček. A pri uporabi nikar ne pretiravajte. Ne glede na oglase o neškodljivih likalnikih vas moramo razočarati, da je 200 °C pač veliko stopinj, ne glede na premaz in tip kovine. Ko se las vseeno lotite s toplotno obdelavo, ne pozabite prej nanje nanesti zaščitnega sredstva.

Nepravilna uporaba sušilnika za lase

Nepravilna uporaba sušilnika za lase lahko povzroči nepredstavljivo škodo. Pred sušenjem lase nekoliko posušite z brisačo (a nežno). Na sušilnik namestite priključek, ki se na koncu zoži, da je zrak resnično usmerjen. Nato se lotite sušenja, ki mora praviloma potekati od lasnih korenin do konic. Na začetku sušenja, ko so lasje zelo mokri, jih lahko sušite pri visoki temperaturi, pozneje pa jo raje znižajte. Na koncu svojim lasem privoščite nekaj minut sušenja z najbolj hladno temperaturo.

Lase posušite od korenin do konic

Lase posušite od korenin do konic.

Nepravilna prehrana

Neuravnotežena prehrana, v kateri prevladuje mastna in predelana hrana, bo vaše lase uničila bolj, kot si lahko sploh predstavljate. Za lepe lase v svoj jedilnik nujno vključite proteine in vlaknine. Med najpomembnejšimi živili, ki bodo poskrbela za lepši videz vaših las, so jajca, morska hrana, koleraba, avokado, jetrca, oreščki in perutnina.

Neuporaba pokrivala

Pokrivalo je nujna zaščita pred hudim mrazom ali vročino. Tudi kadar se odpravite v savno, je dobro svoje lase zaščititi pred visokimi temperaturami. Pri izbiri pokrivala bodite pozorni, da ni pretesno, saj lahko tudi to uniči lasna vlakna.

PREBERITE ŠE: Skrivnosti elegantnih žensk, ki jih moraš poznati

Lase zaščitite s pokrivalom

Lase zaščitite s pokrivalom.

Slaba skrb za krtačo

Tako kot lasje tudi pripomočki za urejanje pričeske potrebujejo posebno nego in skrb. Krtačo za lase nujno umijte s toplo vodo vsaj enkrat na teden in ne pozabite, da jo občasno nadomestite z novo.

Zanemarjanje rednih obiskov pri frizerju

Verjetno eden izmed najosnovnejših, a tudi najpomembnejših korakov je reden obisk frizerja. Predpogoj za lepe lase je, da konice pristrižete vsaj enkrat na dva meseca. Če boste zanemarili ta korak, vam nobena dodatna skrb ne bo mogla pomagati do čudovitih las.

Spanje s spuščenimi lasmi

Če ste dolgolaska, si med spanjem spnite lase v kito. To bo preprečilo, da bi se ponoči vaši lasje zavozlali v neukrotljivo kepo. Poleg tega vam bo to prihranilo cel kup časa pri jutranjem razčesavanju.

StyleBee_BedHead_2_Braid

Spite s spetimi lasmi.