Odnosi, še posebej ljubezenski, niso zgolj vir neskončnih inspiracij za filme, knjige in druge zvrsti umetnosti, temveč tudi predmet preučevanja akademikov. Eric Bernja, utemeljitelja transakcijske psihoterapije in avtorja knjige Games People Play, so še posebej zanimale igrice, ki se jih ljudje igramo v razmerju. Katere so najbolj pogoste si lahko preberete v spodnjem članku.

To so nepoštene igrice, ki si jih ljudje najpogosteje igramo v razmerju. Se kje prepoznaš?

 »Ti si kriv/a.«

Igrico »Ti si kriv/a« se igramo takrat, ko raje krivdo prevalimo na sočloveka, kot pa da bi se spoprijeli s svojimi strahovi, lenobo ali drugimi blokadami.

Igrice so v zdravi meri normalen del odnosa

Igrice so v zdravi meri normalen del odnosa

»Kot«

Igrico »Kot« najlažje razumemo na primeru. Miha in Neža se dogovorita, da gresta zvečer v kino. Pred odhodom se spreta in Neža se odloči, naj gre Miha sam v kino, ona pa ostane v »kotu«, s figo v roki. Ta igrica seveda ne prinese nič drugega, kot poglobljen občutek nezadovoljstva, ter doživljanja krivde in jeze s strani Mihe.

»Draga«

Ta igrica se po navadi igra v javnosti. En partner s smešno, a žaljivo zgodbo postavi svojega partnerja v pozicijo javnega posmeha, vendar pa pripovedovanje zasiči z ljubkovalnimi besedami. Zaradi ljubkovalnih besed si užaljen partner težko privošči, da bi se resnično razjezil.

»Vidiš, do česa me pripraviš.«

Drugi ljudje nas seveda velikokrat razjezijo, užalijo ali pa pripravijo do tega, da nam kri dobesedno zavre. Še vedno pa so manifestacije naše reakcije naša izbira. Zato je igrica »Vidiš do česa si me pripravil« popolnoma nesmiselna. Partner, ki vas je razjezil, ni kriv, če ste ga za to udarili.

»Poglej, kako zelo se trudim.«

Primer takšne igrice lahko vidimo pri ločitvah. Na primer ženska se želi ločiti od svojega moža, on pa se temu upira, čeprav se mu zaradi težav po tiho ločitev ne zdi najslabša ideja. Ko do ločitve pride, si lahko opere vest in sam sebi reče, da ločitve ni želel ter da se je za zakon zelo trudil – vendar pa k razpadu zveze pogosto (a ne vedno) prispevata oba partnerja.

PREBERITE ŠE: Astrološke kombinacije, ki v romantičnih odnosih ne gredo skupaj

Pomembno je, da igrice ozavestimo

Pomembno je, da igrice ozavestimo