Vsi vemo, da je čezmerno uživanje alkohola škodljivo, ravno prava količina vina pa ponuja kar nekaj nepričakovanih koristi za naše zdravje. Med drugim pomaga pri izgubi teže in zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Kateri so torej pozitivni učinki pitja vina?

Pozitivni učinki pitja vina prihajajo iz zmernega pitja vina, torej pitja v majhnih količinah. Če vina torej ne pijete, to ni razlog, da bi ga zdaj morali začeti. A če se znajdete med ljubitelji dobre kapljice, lahko majhne količine vina prispevajo k boljšemu zdravju.
Priporočena dnevna količina vina za moškega je do dva decilitra in pol na dan, za žensko pa do dva decilitra na dan.

Vino in zmanjšanje tveganja za nastanek nekaterih vrst raka.

Resveratrol lahko pomaga tudi pri zmanjšanju tveganja za nastanek nekaterih vrst raka, kot je rak na črevesju. Povzroči namreč, da se rast rakavih celic upočasni s tem, da se celice med seboj pojedo. Pravzaprav naj bi ta spojina delovala še dolgo po zaužitju vina.

Vino in boljše duševno zdravje.

Kozarec vina na dan naj bi pregnal sivino in depresijo iz našega življenja. To so odkrili v študiji sredozemske diete Predimed.

Vino in izguba telesne teže.

Resveratrol, “čudežna spojina”, ki jo najdemo v gozdnih jagodah in rdečem vinu, spreminja slabe maščobe v telesu v dobre ter tako pomaga pri porabi kalorij.

PREBERITE ŠE: Bjana – slovenske penine, slovenski ponos

Vino in zdravi zobje.

Študija iz leta 2014 naj bi dokazala, da vino deluje kot ustna vodica in tako pomaga v boju proti zobni gnilobi. Aktivna komponenta v grozdju ima namreč protimikrobni učinek na bakterije v ustih.

Vino in zdravo staranje.

To je pogosta modrost, ki prihaja iz Sredozemlja – zmerno pitje vina lahko namreč pomaga pri elegantnem staranju in nas hkrati ohranja mlade v kombinaciji z zdravim in dejavnim življenjskim slogom. Majhne količine resveratrola namreč na dolgi rok upočasnijo staranje telesa.

Vino in prehlad.

Obstaja kar nekaj dokazov, ki namigujejo, da zmerno pitje vina izboljša naš imunski sistem in tako za kar 40 odstotkov zmanjša tveganje za nastanek prehlada. Spet se lahko zahvalimo “čudežni spojini” resveratrol; ta nekako zavira odgovor imunskega sistema s prehladom.

Vino in zdrav vid.

Čeprav preveč vina povzroči dvojni vid, naj bi majhne količine rdečega vina varovale pred izgubljanjem vida. Resveratrol naj bi namreč ustavljal nenormalno rast novih krvnih žil v očesu (angiogeneza). Angiogeneza po navadi vodi do izgube vida v starosti ali pa celo do drugih motenj vida.