Če še morda ne veste: tudi v Sloveniji imamo penine, ki se postavljajo ob bok najboljšim francoskim šampanjcem. Bjana, prve suhe penine v Sloveniji in zmagovalke na prestižnem svetovnem tekmovanju Decanter World Wine Awards 2015, so plod vinarja Mirana Sirka, ki v Goriških Brdih, v mali vasici Biljani, v najstarejši vinski kleti pri nas, s svojimi slovenskimi peninami orje ledino tudi preko naših meja in v najboljših restavracijah po svetu.

Slovenci imamo penine, ne šampanjce… “le” prvovrstne penine vinske hiše Bjana

Najprej nekaj terminologije: Slovenci nimamo šampanjca, temveč penine. Šampanjec prihaja izključno iz francoske pokrajine Šampanja (Champagne). Imamo pa penine. In to prvovrstne. Za to se gre zahvaliti predvsem vinski hiši Bjana, kjer Mirko Sirk prideluje prvovrstne penine. Glavno vlogo pri pridelavi penečih vin Miran Sirk prepušča naravi. Spoštuje jo in jo skuša čim bolje razumeti tako v vinogradu, kot kleti. Lokacije Sirkovih vinogradov še posebej skrbno izbrane, Sirk pa ob vsem tem prisega tudi na tradicijo ročnega obiranja grozdja in ročnega obračanje steklenic, na klasiko, na žulje in kaplje potu.

Za penine Bjana uporabljajo tri sorte grozdja, in sicer dve šampanjski – chardonnay in modri pinot ter briško sorto rebula. Chardonnay daje vinu telo, aromatiko in polnost, modri pinot strukturo in sadnost, rebula pa eleganco in svežino.

Penine Bjana – 25 let, priznanja in nagrade

Pogum, ambicioznost, znanje in trdo delo so Mirka Sirka danes, 25 let kasneje pripeljali med najboljše pridelovalce penin na mednarodnem nivoju, kar dokazujejo prejete številne prestižne svetovne nagrade in priznanja, ki jih njegove penine dobivajo že nekaj let zaporedoma. S tem se je postavil ob bok drugim bleščečim svetovnim imenom.

Letošnji največji Sirkov ponos je zagotovo penina BRUT ROSE, ki je osvojila prestižno medaljo DWWA Regional Trophy 2015 – šampion srednje Evrope v kategoriji penin nad 15 funtov. To je doslej najpomembnejše mednarodno priznanje za slovenske penine nasploh. Na stopničkah svetovnega vinskega tekmovanja Decanter se menjajo tudi ostale Bjana penine: BRUT – srebrna medalja Decanter 2015, lansko leto zlata, predlani bronasta in CUVÉE PRESTIGE – zlata medalja Decanter 2015, lansko leto bronasta, predlani srebrna. Poleg serije uspehov na tekmovanju Decanter, je Bjana požela uspeh tudi na prvem svetovnem tekmovanju penečih vin v Milanu. Bjana je sodelovala s tremi peninami in vse tri so se uvrstile v finalni izbor (tudi kot edina slovenska vina).

In kaj se poda k peninam Bjana?

Hrustljave, ne popolnoma zrele breskve, namesto jagod. Vse vrste morske hrane, rižote na belo (najboljša je s parmezanom)… In seveda tudi dobra družba.